BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is mining?

Laatst bijgewerkt op: 19 augustus 2017 om 14:14

Bitcoin kent het proces waarbij transacties worden bijgehouden in een publiek logbestand. Dit logbestand wordt de blockchain genoemd. Alle blocks die worden vrijgegeven worden chronologisch aan elkaar geregen. Het bevestigt de afhandeling van transacties op het netwerk, zodat er vanaf het eerste uur een grootboek bestaat. De software van de gebruiker raadpleegt de blockchain om te bepalen of de transactie legitiem is en er geen bitcoins dubbel worden uitgegeven. De blockchain groeit als maar door en wordt daardoor honderden en straks duizenden gigabytes groot.

De blockchain begon op 3 januari 2009 om 18:15 uur (UTC). Het eerste block dat werd toegevoegd werd ‘The Genesis Block’ genoemd. Dit was een enkele transactie van 50 bitcoins die waarschijnlijk aan Satoshi Nakamoto werd uitgekeerd, de bedenker van Bitcoin.

Bitcoin mining wordt zo genoemd omdat het bijhouden van de transacties eigenlijk een digitale manier van delven is, zoals mijnwerkers dat doen naar goud. Degene die rekenkracht levert aan het netwerk, maakt kans op de bitcoins die als beloning vrijkomen. Als een block is ontdekt, wordt de ontdekker ervan beloond met een aantal bitcoins, met toestemming van iedereen in het netwerk. Aanvankelijk was de beloning 50 bitcoins, maar dit aantal halveert na iedere 210.000 blocks die vrijkomen. Daarnaast wordt de miner ook beloond voor de transacties tussen gebruikers. Dat gebeurt voor elke transactie die aan de block wordt toegevoegd. Je kunt je eigen computer voor dit rekenwerk inzetten ter ondersteuning van het Bitcoin netwerk. Je maakt grotere kans op beloningen als je meedoet in een groep (mining pool) omdat daarin de beloning onderling verdeelt wordt.

Bitcoin mining is onderhevig aan een moeilijkheidsgraad (difficulty) die toeneemt naarmate er meer computers deelnemen aan het rekenwerk, daardoor wordt het minder aantrekkelijk om er aan deel te nemen. Er is steeds snellere hardware nodig om dat rekenwerk rendabel te houden, anders weegt het niet op tegen de stroomkosten. Vanaf het moment dat Bitcoin een zeer sterke piek kende in de koers, zijn er ook enorm veel miners bijgekomen. De opkomst van de professionele mining rigs zorgen nu voor een ongekend snelle stijging van de moeilijkheidsgraad.

Onderstaande grafiek laat zien hoe sterk de moeilijkheidsgraad is toegenomen:
Bitcoin mining difficulty

Het berekenen kon je aanvankelijk met de processor van je pc doen, maar dat werd al snel te traag. De vroege miners met een AMD ATI Radeon videokaart in hun pc hadden een voorsprong, de grafische processor (GPU) werkte vele malen sneller dan de normale processor (CPU). De architectuur van de videokaart is speciaal ontwikkeld voor 3D games die veel rekenwerk vergen om het beeld vloeiend op te bouwen, daar maakt de mining software handig gebruik van. Sommige van die videokaarten kunnen met meerdere tegelijk aan elkaar gekoppeld worden, zodat je de rekenkracht kunt vermenigvuldigen. Met een bitcoin calculator zou je kunnen uitrekenen of de inzet van je videokaart inderdaad de gewenste vruchten zal afwerpen. Je kunt in een lijst nazoeken hoeveel megahash per seconde (Mhash/s) je videokaart kan verwerken. Naderhand zal mining met de GPU ook niet lonend meer zijn voor Bitcoin, maar een dergelijk setup kan voor sommige alternatieve cryptomunten (altcoins) nog wel dienst doen.

Bedenk dat mining het uiterste van je processor of videokaart vergt, wat de stroomrekening zal beïnvloeden. Tijdens het mining proces zul je merken dat de performance van je pc drastisch achteruit gaat en andere taken een stuk trager gaan. Daarom bouwen veel miners een eigen super-pc voor deze toepassing.

Er zijn ook speciale mining rigs op de markt, dat zijn superkrachtige rekeneenheden die speciaal voor Bitcoin mining zijn gebouwd en zo zuinig mogelijk met energie omgaan. Zo’n systeem heeft een chip (of meerdere) die specifiek voor die toepassing is gebouwd (FPGA of ASIC). Het wereldwijde mining proces vergt heel veel stroom. Vraag je goed af waarom je zou minen als je hardware en stroomrekening in verhouding duurder is. Om die reden kopen veel mensen gewoon Bitcoins en hopen dat ze vanzelf meer waard worden.

Het hele idee van Bitcoin mining heeft tot een enorme goudkoorts geleid. Het idee dat je zelfs terwijl je slaapt naar Bitcoins kunt delven lijkt erg aanlokkelijk (Getting Rich Away From Keyboard). Helaas blijkt dat de meeste Bitcoins worden gedolven door geavanceerde rigs en in een steeds hoger tempo, de moeilijkheidsfactor neemt daarbij toe. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het is om nog rendabel te kunnen delven. Pas wel op voor bedriegers die je gouden bergen beloven (scammers). Misschien proberen ze je een mining rig te verkopen die je vooruit moet betalen maar nooit wordt geleverd. Of ze verhuren je op afstand een mining server waarvan de opbrengst niet naar jou maar naar henzelf gaat.

Hieronder een Engelstalige Youtube video die het principe van Bitcoin mining eenvoudig uitlegt: