BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Bitcoin (BTC)?

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2021 om 19:30

Bitcoin

Bitcoin is een virtuele munteenheid. Met bitcoins kun je elektronische betalingen doen via internet. Kenmerkend voor Bitcoin is dat je direct van persoon tot persoon kunt betalen. Dat kan snel en anoniem. Het werkt niet met een bank of andere tussenpartij. Net zoals je e-mail ontvangt op een eigen e-mail adres, kun je bitcoins ontvangen op een eigen Bitcoin adres, in je eigen portemonnee software (wallet). Een wallet kan meerdere adressen bevatten. Zo’n adres bestaat uit een lange reeks tekens (hash) en is uniek.

Je kunt bitcoins gebruiken om spullen te kopen of te betalen voor diensten, net zoals je normaal gesproken met echt geld zou betalen. De mogelijkheid om te betalen met bitcoins wordt nog weinig aangeboden. Momenteel zijn bitcoins vanwege sterke koersschommelingen vooral in trek bij speculanten die er geld mee willen verdienen door ze goedkoper aan te schaffen en duurder te verkopen net als met aandelen.

Het verkeer van de munt is decentraal geregeld via een peer-to-peer netwerk op internet. Via dat netwerk zijn Bitcoin gebruikers met elkaar verbonden. De uitwisseling van de bitcoins verloopt met zware versleuteling (encryption) om de veiligheid te waarborgen.

Omdat er geen bank of tussenpersoon nodig is, heb je zeer lage transactiekosten. Als je bitcoins aankoopt met gewoon geld, of bitcoins terug wilt omzetten naar gewoon geld, dan zul je de transactiekosten betalen die de handelsplaats (exchange) daarvoor rekent.

Bij gewoon geld kun je een munt opdelen in centen. Een bitcoin kun je opdelen in 8 cijfers achter de komma. Je zou dus 0,00000001 bitcoin kunnen betalen. Die kleinst deelbare eenheid wordt een ‘Satoshi’ genoemd. Het maximum aantal bitcoins dat in omloop wordt gebracht is vastgesteld op 21 miljoen stuks, dat ligt onveranderlijk vast. Er kan niet meer in omloop komen door ze extra aan te maken, net zoals geld bijgedrukt kan worden. Dat voorkomt inflatie. Het totale aantal bitcoins wordt ook niet in een keer vrijgegeven door het netwerk, de blockchain biedt bij elke nieuwe block die vrijkomt een beloning aan de vinder (miner), maar die beloning wordt telkens gehalveerd in de loop van de tijd. De aanmaak van nieuwe bitcoins wordt dan steeds moeizamer.

Bitcoins op zichzelf bestaan eigenlijk niet. Dat moet je misschien nog een keer lezen. Bitcoins op zichzelf worden dan ook niet verzonden of bewaard. In de blockchain worden de transacties bijgehouden, zodat er altijd bekend is wat het saldo van een bepaald adres is. De wallet bevat de sleutels (public en private key), de combinatie die de eigenaar in staat stelt om transacties te doen op het netwerk, waarmee je beschikking krijgt over het saldo. Wat je over het netwerk verzendt zijn puur de transacties: het aantal bitcoins dat naar een bepaald adres gaat. Het netwerk controleert de transactie en bij een aantal van minimaal zes bevestigingen is de transactie definitief erkend. Deze bevestigingen worden verricht met het intensieve rekenwerk dat de miners op het netwerk doen. Zij verdienen daar een klein bedrag mee dat de gebruiker als vergoeding (fee) meegeeft aan de transactie.

Als je een Bitcoin wallet op je eigen pc draait en je harde schijf gaat kapot, dan verlies je de sleutels die je de toegang geven tot je adres, met als gevolg dat je niet langer over je saldo kunt beschikken. Het adres heeft dan nog wel het saldo, maar het is volstrekt onbereikbaar. Je kunt van je wallet wel een back-up maken. Het is niet mogelijk om je bitcoins te kopiĆ«ren. Dubbele uitgaven worden door het netwerk afgevangen. Op het netwerk is namelijk het eigendom van een bitcoin met unieke eigenschappen te herkennen en te controleren. De wallet waarin de bitcoins worden bewaard is tevens de software die deze gegevens van het netwerk leest en synchroniseert.