BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Moet ik Bitcoins kopen?

Laatst bijgewerkt op: 19 augustus 2017 om 14:41

Speculeren kent financiële risico’s, en met Bitcoin is dat risico nog groter. De koers is erg onzeker en de markt is nog niet berekend op grote aanloop. Ben je direct afhankelijk van het geld dat je inlegt? Koop dan zeker geen bitcoins. Ook voor de lange termijn is het koffiedik kijken. De virtuele munt heeft zijn plek verovert, maar de koers schommelt sterk. Instappers van het eerste uur hebben grote aantallen kunnen kopen die ze voor langere tijd aanhouden en op de top van de koers zullen verkopen. Het lijkt dat de kansen daardoor verkeken zijn (FOMO: Fear Of Missing Out). De schaarste neemt toe, de prijs wordt sterk opgedreven en crashes liggen op de loer. Toch zal je een keer moeten instappen als je van een verwachte koersstijging wilt profiteren. Het is de kunst om het goede moment daarvoor af te wachten (Buy Low, Sell High).

Overweeg je voor het eerst om bitcoins te kopen? Lees dan eens welke hectiek er heerst op de markt:

Bitcoins zijn sinds 2009 in omloop en waren de eerste twee jaar slechts van geringe waarde. In juni 2011 was er een sterke piek, de koers klom tot zo’n 30 dollar en zakte in de maanden daarna geleidelijk weer terug tot een gemiddelde waarde van 5 dollar. In de zomer van 2012 begon de vlakke koers weer in beweging te komen met een langzame stijging. Begin 2013 ging het opeens heel snel, de stijging was explosief. Had je een jaar eerder Bitcoins gekocht dan had je ze een jaar later voor het vijftigvoudige kunnen verkopen. De scherpe stijging zorgde in april 2013 voor een ongekende run op de Bitcoin. Men ging massaal speculeren op een aanhoudende koersstijging. De vraag was zo groot dat de markt de aanloop niet kon verwerken. Dit speelde mee in de crash die er kort op volgde.

Bitcoin koershistorie 2009 - 2013
Bitcoin koershistorie 2009 – 2013

In april 2013 piekte de koers van 1 Bitcoin tot 266 dollar om vervolgens binnen enkele uren terug te vallen tot de helft van de waarde. Veel mensen dumpten toen hun Bitcoins in de hoop de schade te beperken. Als je duur had ingekocht verloor je zo heel snel je geld. Dat was extra zuur als je in de weken daarna de koers weer aanmerkelijk zag stijgen.

Grafiek van bitcoin crash na 266 dollar piek in april 2013
Grafiek van bitcoin crash na 266 dollar piek in april 2013

Het is moeilijk te bepalen wanneer het een goed moment is om in te stappen. Sommigen menen patronen te herkennen in de koers, zodat ze goedkoop inkopen om duurder te verkopen. De praktijk leert dat je heel scherp de koers moet volgen en er continu zicht op moet houden. Degene die denkt dat hij zijn geld in een weekendje kan verdubbelen zal bedrogen uitkomen. Degenen die dat wel is gelukt hadden meer geluk dan wijsheid.

In 2009 kocht iemand voor 10.000 bitcoins twee pizza’s (ter waarde van 25 dollar), de munt was op dat moment vrijwel niets waard. Had je dat aantal bitcoins op het hoogtepunt in april 2013 verkocht, dan had je 2,66 miljoen dollar uitgekeerd gekregen. Als je dat met droge ogen weet te vertellen, dan moet je wel erg van pizza houden.

Wil je mee in deze wilde rit? Wees je bewust van de risico’s.

Bitcoins kopen kan via deze website eenvoudig met iDeal of Bancontact Mister Cash.