BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Handelen op marktplaatsen

Laatst bijgewerkt op: 10 september 2018 om 11:14

Bitcoins kun je aankopen en verkopen op verschillende handelsplaatsen (exchanges) op internet, zoals Kraken, Bitstamp en Bitfinex. Je kunt er Bitcoins verhandelen tegen US dollars, euro’s of andere valuta. Deze sites bieden Engelstalige ondersteuning, Bitstamp heeft zelf een Nederlandstalig portaal.

Geen garantiestelsel voor tegoeden

Bitcoin marktplaatsen zijn niet gedekt door een centrale bank of ander vangnet. Er bestaat dus geen deposito-garantiestelsel zoals we dat bij onze banken kennen, waarbij je tegoed tot maximaal een ton gegarandeerd wordt door de Nederlandse Bank, mocht de bank waar u klant bent in geldnood komen. Het is belangrijk om dit risico vooraf goed te beschouwen voordat je grote geldsommen naar zo’n marktplaats overbrengt. De handelsplaatsen zijn zelf geen bank, ze zijn sterk afhankelijk van echte banken om jouw overboekingen en opnames te verwerken. Banken en de landen waarin zij opereren hebben eigen wet- en regelgeving die sterk van invloed kan zijn op de verwachtingen die de handelsplaats waar moet maken. Vanwege regulering, ofwel maatregelen om risico’s te beperken en wetgeving na te leven, kunnen Bitcoin marktplaatsen soms behoorlijk in de problemen komen.

Geld overboeken of opnemen

Als je geld wilt overmaken (deposit) naar jouw account bij een exchange, dan is het noodzakelijk dat internationaal bankverkeer wordt ondersteund. Vanaf 1 januari 2014 gelden voor alle Europese banken de afspraken volgens SEPA, de geïntegreerde Europese betaalmarkt. Dit maakt internationaal bankverkeer in euro’s sneller en toegankelijker, dus ook in Nederland. Dat is prettig want handelen in bitcoins kan spaak lopen op trage verwerking. De vertraging zit hem vaak bij de exchange zelf. Hun bank kan inmiddels je geld hebben ontvangen, het kan dan nog even duren voor het tegoed ook op je account bij de exchange zichtbaar is.

Bij een opname (withdrawal) wil je eveneens zo vlot mogelijk de door jou gewenste, reguliere valuta op de bankrekening terugzien. In de regel kan een overboeking volgens SEPA binnen een dag geschieden, maar banken houden nog steeds een verwerkingsduur aan van enkele werkdagen voor internationale betalingen. De grootste ergernis zit vaak in de trage verwerking van de uitbetaling naar jouw bankrekening. De exchanges zijn door banken vaak gebonden aan limieten die hen in hun vele betalingen beperken en zodoende extra vertraging oplopen.

Handelen tussen de ene markplaats en de andere

Tussen de Bitcoin exchanges bestaan prijsverschillen. Het kan gunstig lijken om op de ene marktplaats goedkoop bitcoins aan te schaffen en die vervolgens op een marktplaats met een beduidend hogere koersprijs te verkopen. Dit principe heet in het Engels ‘arbitrage’ en wordt veelvuldig toegepast. Zolang er significante koersverschillen bestaan kan dit werken, maar zoals hier boven reeds beschreven, kunnen trage verwerkingstijden roet in het eten gooien. De grootste onzekerheid bij arbitrage-handel is de sterk schommelende koers. Je spint garen als de prijs tijdens de overheveling naar de exchange met hoge koers oploopt. Je bent zuur als de prijs in de tussentijd stevig daalt. Als de koers lange tijd stabiel is willen ongeduldige daghandelaren zich snel wagen aan arbitrage. Bij een opgaande trend is het risico lager, maar dan wil je juist profiteren van de koersstijging en nog even wachten met inwisselen naar geld. Arbitrage wordt vaak uitgevoerd in geautomatiseerde handel, met behulp van software robots die via programma interfaces (API’s) transacties op marktplaatsen doen. Op die manier wordt een sterk afwijkende prijs tussen de markten soms snel ingelopen.

Met het laten uitbetalen in reguliere valuta zul je bij de exchanges ook je identiteit bekend moeten maken, vanwege regelgeving bij internationaal bankverkeer en de grote sommen geld die er in omgaan. Het is verstandig om vooraf uit te zoeken of uitbetalingen naar jouw land en bankrekening goed ondersteund worden. Ook overboekingen van jouw bank naar een exchange zijn niet altijd vanzelfsprekend. Sommige Nederlandse banken hebben eerder het betalingsverkeer naar Bitcoin exchanges als riskant aangemerkt en hebben zelfs beperkende maatregelen gelegd op rekeningen van hun cliënten. Zeker als het gaat om rekeningen waar bijvoorbeeld ook een maandelijkse hypotheek of huur van wordt betaald en waar een overschrijding is toegestaan. Voor je het weet staat rekeninghouder aangemerkt als ‘gokverslaafd’.

Gunstig en snel aankopen

Het kopen van bitcoins via Bitonic op deze website is gunstig. De prijs van Bitonic is afgestemd op de actuele marktprijs. Omdat je direct betaalt met iDeal is een snelle levering mogelijk naar jouw wallet (gewoonlijk binnen 15-30 minuten).