BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is ICONOMI?

07 januari 2018 | Renger van Loon

Iconomi

Veel nieuwkomers die willen beleggen in Bitcoin of andere cryptovaluta laten zich tegenhouden door de complexiteit. Het is lastig te doorgronden wat je moet kopen, wanneer je moet kopen of verkopen en hoe je dat doet en waar. Voor die doelgroep hebben ze een toegankelijk platform opgericht, ICONOMI genaamd. Hoe werkt het?

Digital Asset Arrays

Het ICONOMI platform is de plaats waar investeerders kunnen meeliften op het succes van deskundige beleggers. ICONOMI doet dat door gebundelde cryptobeleggingen aan te bieden, zogenaamde Digital Asset Arrays (DAA’s). Een DAA bestaat uit een zeer diverse mix van cryptovaluta, zoals Bitcoin, altcoins en tokens. Deze DAA wordt samengesteld door een DAA manager, een expert die zijn sporen heeft verdient op de markten. De DAA manager stelt feitelijk een beleggingsportefeuille samen waarbij maandelijks wordt afgewogen in welke verhouding de virtuele munten daarin actief zijn, met als doel het rendement te vergroten. Zo’n DAA krijgt een eigen naam en afkorting en wordt exclusief op het platform als token verhandeld. Als gebruiker hoef je enkel een account aan te maken, wat  Bitcoin (BTC) of Ether (ETH) over te zetten en vervolgens je DAA’s aan te kopen. Met een handige app kun je onderweg blijven zien hoe de DAA’s presteren en kun je tussentijds kopen of verkopen. Je winsten kun je weer laten uitkeren in Bitcoin of Ether.

Samenstelling

Er zit uiteraard ook een verdienmodel aan voor het platform en de DAA manager, die worden verworven met commissies (fees). Er zijn drie type fees te onderscheiden: de management fee, de entry fee en de exit fee. Het verschilt sterk per portfolio hoe hoog de fees zijn. Bijvoorbeeld: Voor de Blockchain Index (BLX) DAA is de management fee 3%, de entry fee 0% en de exit fee 0,5%. De fees worden bij elke DAA duidelijk aangegeven voor je ze koopt. Dit verdienmodel is een stimulans voor de DAA manager om zijn prestaties te optimaliseren, omdat dat meer investeerders zal aantrekken waaraan hijzelf verdient maar ook zijn gebruikers.

Zelf DAA manager worden

Aanvankelijk biedt ICONOMI nog een beperkt aantal DAA’s aan van een select groepje DAA managers. Later zal het platform ook anderen de mogelijkheid bieden om DAA manager te worden, waarbij de manager zijn eigen DAA kan samenstellen en met een exclusieve token op het platform kan uitbrengen. Zo wordt het platform dus een marktplaats waar telkens nieuwe beleggingsexperts beschikbaar komen die zo hun eigen fonds starten met een herkenbaar eigen label.

Eén van de eerste DAA managers die op het ICONOMI platform actief zijn, is een jonge Nederlander: Menno Peter Pietersen. Hij beheert de CARUS-AR (CAR) Digital Asset Array. Om een indruk te geven van de rendementen van dit fonds, zijn hier wat cijfers te zien.

ICN token

ICONOMI heeft een eigen token die verhandeld wordt op verschillende exchanges: ICN. Wil je als DAA manager starten als die mogelijkheid er straks is? Dan heb je ICN nodig om je exclusieve eigen token aan te kopen. ICN wordt verhandeld op Kraken.com.