BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Hoeveel fee moet ik betalen?

26 mei 2017 | Renger van Loon

De juiste Bitcoin fee berekenen

Als je onlangs nog een bitcoin transactie gedaan hebt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat de verwerking erg traag is. Het kan erg lang duren voor je de eerste bevestiging ziet. De fee die je aan de miners betaalt, om het rekenwerk die de transactie vraagt vlot af te handelen, wordt steeds hoger. Het komt steeds vaker voor dat transacties met een iets te lage fee niet meer worden opgepakt door de mining pools. Een transactie zonder fee is tegenwoordig geheel kansloos, die zal niet worden verwerkt. Het duurt in dergelijke gevallen ook erg lang voor je je bitcoins weer terugziet in je wallet. Daar kunnen een aantal dagen overheen gaan, meestal 3 tot 5, maar soms langer dan een week. Heus, ze komen weer terug, maar het is wel nagelbijten.

Als dan uiteindelijk de bitcoins van die mislukte transactie weer terug ziet in je wallet, dan kan het netwerk denken dat de transactie nog loopt (met 0 bevestigingen). Gebruik je een wallet zoals Electrum, dan kun je die bitcoins met een nieuwe transactie verzenden. Dan kan het gebeuren dat de Blockchain Explorer een ‘double spent’ waarschuwing weergeeft. Feitelijk is dit niet zo, want de vorige uitgave is afgebroken en Bitcoin is zo gebouwd dat dat niet kan, maar het wordt wel als een poging gesignaleerd. Pas als de nieuwe transactie wordt bevestigd wordt die signalering gestopt.

Het kan een hoop gedoe en onzekerheid geven als je snel bitcoins wilt overmaken, zeker als het een betaling is die erg belangrijk is of waar een groot bedrag mee gemoeid is. Hoe voorkom je dat? Het makkelijkste is als je de fee automatisch laat berekenen door de wallet, maar dat kan meer zijn dan noodzakelijk. Als je de gewoonte hebt om de fee handmatig op te geven, let er dan goed op dat je voldoende transaction fee opgeeft. Hoe bepaal je de hoogte van de fee eigenlijk?

Het verwerken van een transactie kost een aantal satoshi (0,00000001 bitcoin) per byte. Dat aantal groeit naar mate er meer transacties worden gedaan. Op de site Bitcoinfees.21.co kun je zien welke verhouding satoshis/byte gunstig is om je transactie snel te laten verwerken.
Groen duidt op een gunstige verhouding. Op het moment van schrijven is de verhouding 400 satoshi/byte voldoende. De omvang van je transactie bepaalt dan de fee. Een gemiddelde transactie ligt rond de 500 bytes. Dan zou je tot deze rekensom komen: 400 x 500 = 200000 satoshi = 0,002 BTC. Bij een stand van 2000 euro voor 1 BTC, betaal je dus 4 euro voor de transactie.

Het voorbeeld laat zien dat de kosten voor transacties stevig aan het oplopen zijn. De traagheid van de verwerking en de oplopende transactiekosten zijn factoren die het groeiende succes van Bitcoin in de weg staan, vandaar dat de ontwikkelaars aanpassingen willen implementeren in de wallets en/ of mining pools.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet