BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Acht tips voor het handelen in altcoins

05 juni 2017 | Renger van Loon

Altcoins to the moon

Nu de waarde van Bitcoin zo sterk is gestegen, kun je denken dat het goede moment van instappen aan je voorbij is gegaan. Er bestaan echter naast Bitcoin talloze alternatieve cryptomunten, de zogenoemde altcoins. Veel van deze munten zijn een tijdelijk experiment en worden niet doorontwikkeld als blijkt dat ze geen potentie hebben. Altcoins die wél succesvol zijn, blijken vaak een nieuwe eigenschap te bezitten die Bitcoin nog niet heeft, zoals volledige anonimiteit of een hoge verwerkingssnelheid op het netwerk. Monero en Dash zijn daar voorbeelden van. Of ze voegen een nieuwe functionaliteit toe op basis van de blockchain, de onderliggende technologie van Bitcoin. Denk aan het Ethereum platform, wat in staat is om naast betalingen ook smart contracts op te stellen in zelf te vormen gedecentraliseerde autonome organisaties. De altcoins fungeren dan als brandstof om deze organisaties in werking te zetten of kunnen je een token (bewijs van deelname) verschaffen. De altcoin Ether (ETH) is zo’n brandstof waarmee je ook de tokens kunt kopen van allerlei op Ethereum gebaseerde initiatieven. Daar zijn Golem, Augur en Gnosis voorbeelden van. Ether is een digitaal bezit gebleken met een enorme potentie, wat terug te zien is in de spectaculaire prijsstijgingen van afgelopen maanden. Feitelijk maakt Ether een snellere prijsontwikkeling door als Bitcoin aanvankelijk.

Ja, er bestaan dus zeer aantrekkelijke alternatieven voor Bitcoin, die momenteel nog relatief laag geprijsd zijn als je het vergelijkt met de koers van Bitcoin. Als je besluit om altcoins te kopen of te verhandelen, dan heb ik een aantal tips voor succes.

Neem dit ter harte als je er mee begint:

Gebruik je verstand

Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen. Leen ook geen geld om te beleggen in altcoins. Wees je bewust van de risico’s: onzorgvuldig handelen kan tot grote verliezen leiden. Als je denkt dat de koers van Bitcoin instabiel is, dan is de koers van altcoins nog veel instabieler. Doe nooit een ondoordachte gok, maar maak steeds een weloverwogen keuze. Laat je niet leiden door Fear Of Missing Out (FOMO), waardoor je impulsief handelt op de verkeerde momenten.

Laat je niet verblinden

Wees flexibel en ongebonden. Je kunt denken dat een specifieke munt gouden bergen gaat brengen. Misschien omdat je er eerder al winst mee hebt gemaakt, of omdat je heilig overtuigd bent van de bijzondere eigenschappen. Don’t Fall In Love With Your Coins, They Won’t Love You Back. Ga er altijd van uit dat je munt onverwachte dingen kan doen. Bepaal vooraf de ondergrens van het verlies dat je wilt accepteren en neem dan het moedige besluit om te verkopen voor je er op leegloopt. Hanteer een marge waarin de normale koersschommelingen kunnen bewegen, zodat je niet te vroeg verkoopt. Moet je onverhoopt toch verkopen, dan is terugkopen als de prijs verder inzakt een optie.

Verschillende handelsplaatsen bieden een chatbox aan, prominent naast de koers en transacties. Dat noemen ze de trollbox, op zich al veelzeggend. Negeer dat ding, het maakt je gek. Als gebruiker kun je daar van alles roepen. Iedereen prijst daar zijn net gekochte muntjes de hemel in, om te zorgen dat de prijs gaat stijgen. Ook op Twitter zie je dat veel, daar wordt vaak een aankooprally (pump) afgesproken op een bepaald tijdstip. Dan begint een groep van grootmuntbezitters (whales) als aanjager hun munt gedoseerd op te kopen vanaf een vlakke koers, waardoor er plots een solide opwaartse lijn zichtbaar wordt. De markt reageert daarop en versterkt de trend. Het aanjagen stopt, maar de markt dendert nog door in zijn kooplust. En dan, pats boem, verkoopt de aanjager precies op de top een groot volume met een sterke winst (dump). Zulke pump-and-dump schemes zijn in de reguliere aandelen- en valutahandel verboden, in de wereld van cryptogeld wordt het vanwege grotere anonimiteit volop gedaan. Pas dus op. Laat je niet gek maken, vertrouw op je eigen strategie en vervolg je plan met discipline.

Hanteer een eigen strategie en tempo

Wat is je hoofddoel? Meer geld vergaren (in reguliere valuta)? Meer bitcoins? Meer altcoins, in de hoop dat ze later veel geld waard zijn? Ga je daghandel bedrijven of wil je de munten voor langere periodes aanhouden? Of van alles een beetje? Duidelijke doelen stellen je in staat een plan met een structuur te hanteren, waarmee je je succes kunt meten. Evalueer je keuzes en leer ervan. Doe je maar wat, dan wordt het onoverzichtelijk. Gok zo min mogelijk, zorg dat je grip hebt.

Een voorbeeld:

Begin januari wil je beginnen met het verhandelen van altcoins tegen bitcoins. Je wilt er 0,25 BTC in steken, datzelfde aantal laat je als reserve staan om het eventueel aan te vullen. Uiteindelijk wil je je winst in bitcoins terug zien, omdat je verwacht dat ook bitcoin stijgt en je dus een hefboom creëert. Je wilt zo minimaal 4 BTC in een jaar maken, wat erg ambitieus is. Zodra bitcoin in een downtrend komt, kun je de bitcoins omzetten naar sterke reguliere valuta (euro of dollar). Je wilt dagelijks bezig zijn met handelen, maar niet de hele dag. ’s Ochtends een half uur en ’s avonds een half uur. Je stelt je verliesdrempel op 10% van de aankoop die je doet, daar stel je een stop-loss order voor in. Je wekelijkse doel is 6% winst maken op je totale bezit. Alle winsten gebruik je om te handelen, je maakt dus winst op winst. Je probeert minimaal 3 dagen per week een dagwinst te maken van 5%. Verlies mag nooit meer zijn dan 2% per dag. Heb je 2 verliesdagen achter elkaar gehad, dan neem je de rest van de week vrij. De week erna probeer je het goed te maken. Je week begint elke zondag. In een Excel sheet hou je de winsten en verliezen bij per dag. Heb je die week winst gemaakt dan drink je daar een goed glas op. Heb je verlies gemaakt, dan vul je je handelsvolume aan met BTC uit je reserve. Je accepteert in de eerste 2 maanden dat je 1 op de 2 weken verlies maakt, maar in de derde maand mag je hooguit 1 van de 4 weken verlies draaien. Als je dat niet kun waarmaken, dan besluit je te stoppen met deze strategie en verzin je een nieuwe. Loopt het beter dan verwacht, dan stel je je wekelijkse doelen bij naar 7%.

Het gaat er niet om of dit de juiste strategie is, daar zullen de meningen sterk over verdeeld zijn. In theorie zou je met bovenstaand plan een jaarwinst van 1600% op je inleg kunnen behalen, of het ook echt gaat lukken zie je gaandeweg. Het gaat er dus om dat je een strategie hebt waarvan je de uitkomst kunt meten, zodat je jezelf evalueert en je de kansen op succes vergroot. Hanteer het als een strikt proces om je handelen continu te verbeteren. Doe dat serieus, dat ben je aan jezelf verplicht.

Herken de signalen

Gebruik de tools waarmee je de koers op jouw handelsplaats kan analyseren en patronen kunt herkennen. Koop bij een lage stand als de grafieken laten zien dat de trend naar boven wordt ingezet. Een krimpend volume kan een signaal zijn dat de markt zijn interesse in de handel verliest. Behoud focus en concentratie. Alles wat omhoog gaat komt een keer omlaag, dus geduld zal in veel gevallen lonen. De enige echte waarheid staat geschreven in de koershistorie, de toekomst is altijd onzeker. De koershistorie kan je wel een trend laten zien waar je verwachtingen uit op kunt maken. Een kenner kan de trend herkennen als fragiel of solide, dat moet je leren. Bekijk de koers altijd op verschillende niveau’s. Het kan zijn dat de grafiek op 30-minuten weergave een koersval laat zien, maar op 6-uurs en 1-daagse weergave is er nog sprake van een uptrend waarbij het plafond nog niet bereikt is en de volumes nog hoog zijn. Een tussentijds herstel is dan aannemelijk.

Weet wat je koopt

Weinig altcoins zijn een blijvend succes. Sterker nog, geschat wordt dat 90 procent van de altcoins het niet zal redden en vrij snel van de markt verdwijnen. Bekijk de mogelijkheden van de munt en beoordeel de interesse van de markt. Zoek uit welk team er achter de ontwikkelingen zit, wie de sponsors zijn, welke toepassingen ze mogelijk maken. Beoordeel de doorontwikkelingen, lees er over op de sites en forums. Nieuwe munten die net starten worden nog volop via mining verkregen, het aanbod zal daardoor sneller toenemen dan de vraag. Zodra de eerste munten worden verhandeld, zie je een sterke piek. Er wordt vaak hoog ingezet, maar je kunt enkel afgaan op geruchten. Een sterk voorbeeld hiervan is ZCash (ZEC). Deze cryptomunt werd vooraf de hemel in geprezen. Bij de run op de eerste ZCash munten die vrijkwamen, werd de prijs van 1 ZEC op Poloniex tot maar liefst 3300 BTC opgedreven door market makers. Dat was op 28 oktober 2016 en op die dag kostte 1 BTC ongeveer 685 dollar, wat neerkomt op 2.260.500 dollar voor 1 ZEC. In de maanden daarna zakte ZCash tot een waarde van slechts 22 dollar op 21 februari 2017. Vanaf dat moment zag je pas een realistische koersstijging ontstaan op basis van het marktvertrouwen. Op het moment dat JP Morgan aankondigde samen te gaan werken met de ontwikkelaars van ZCash, schoot de waarde binnen een dag met 300% omhoog op 22 mei 2017. Zo zie je hoe sterk nieuws van invloed is op de markt, waar je als koper je voordeel mee kunt doen. Een veelgebruikte handelswijsheid is: Buy The Rumour, Sell The News. Dat geeft aan hoe scherp je er op moet zitten.

Beperk het risico

Spreiding zal risico’s beperken. Maak een onderscheid tussen sterke markten en kwetsbare markten. Zet nooit volledig in op een kwetsbare markt. Er zijn grofweg drie categorieën:

  1. Beperkt risico. Sterke, leidende cryptomunten met een gestage winstgroei (Too Big To Fail), zoals Bitcoin (BTC) en Ether (ETC).
  2. Aanmerkelijk risico. Altcoins die de eerste hordes al genomen hebben, met sterk groeiend marktaandeel: Dash (DASH), Ripple (XRP), Monero (XRM), ZCash (ZEC) e.a.
  3. Hoog risico. Extreme koersschommelingen, maar met veel groeipotentie. Jonge of nieuwe altcoins. Initial Coin Offerings (ICO’s) die via crowd-sales aan vroege instappers worden aangeboden en token sales. Voorbeelden zijn: Augur (REP), SiaCoin (SC), DigiByte (DGB), Lisk (LSK), Stellar Lumens (STR / XLM) e.a.

Bepaal zelf je prijs

Wie bepaalt waarvoor je koopt of verkoopt? Bepaal dat zo veel mogelijk zelf, dat scheelt in de kosten. Op Poloniex betaalt degene die de order in het boek koopt (taker) meer fee dan degene die de order in het boek plaatst (maker), het verschil is 0,1% in het voordeel van de maker. Dat lijkt weinig, maar dat scheelt toch aanzienlijk. Begin niet lukraak te kopen. Beoordeel waar de bodem zal liggen en maak je kooporder aan. Wacht af om te zien of die gevuld wordt, betracht een geduld net als bij vissen. Koop eventueel in meerdere treden als je twijfelt of je lage kooporder volledig gehaald wordt. Vaak zie je in het orderboek waar grote orders klaarstaan (buy wall / sell wall). Onderzoek of die wall bestaat uit één enkele grote order, of meerdere. Is het er één, dan is de kans groot dat de wall snel verdwijnt als de koers de streep nadert (fake wall). Zijn het er meer dan kan het de bodem zijn waar de koers op terug wordt gekaatst. Koop dan net boven die lijn.

Behoud een gezond leefpatroon

Je kunt jezelf behoorlijk afmatten als je constant de koers van altcoins in de gaten wilt houden. Ook in de reguliere aandelen- en valutamarkt is daghandel een van de meest slopende beroepen voor de mentale en lichamelijke gezondheid. Maak het niet te gek. Steek er niet meer tijd in dan nodig, vertrouw op het proces dat je hanteert waarin je de risico’s voor jezelf beperkt. Zorg voor voldoende slaap en behoud een gezond leefpatroon van voeding en ontspanning. Laat je dagindeling niet bepalen door de handel. Laat het niet instaan tussen de jou en de andere verplichtingen die je hebt in het leven, zoals je werk en familie. Wordt er geen slaaf van, laat het voor je werken. Kopen of verkopen moet geen zaak zijn die je constant bezig houdt, bepaal dat vooraf en automatiseer zo veel mogelijk.

En wat relaties betreft: Coins Won’t Love You Back… So, Back To Your Love!

Waar kun je beginnen?

De populairste altcoin handelsplaatsen van dit moment zijn: Poloniex, Bittrex en Shapeshift.

Koersen van populairste cryptocoins vind je op Cryptowat.ch.

Uitleg over de technische indicatoren om trends in de koers te lezen vind je op StockCharts.

Een goede, betrouwbare handelsplaats die ook steeds meer altcoins aanbiedt en waar je naast bitcoin ook terug kunt wisselen naar reguliere valuta (EUR/USD/CAD/JPY) is Kraken.

Bitcoins koop je eenvoudig met iDeal of Bancontact Mister Cash via deze website, of rechtstreeks bij Bitonic.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet