BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Waarschuwingen omtrent Bitcoin

14 december 2013 | Renger van Loon

De pieken van Bitcoin kunnen hard naar beneden komen

De centrale banken van verschillende landen waarschuwen de consumenten tegen de gevaren Bitcoin en ook de Europese Bankenautoriteit (EBA) doet als waakhond een duit in het zakje. De koers van Bitcoin is erg gevoelig voor zulke berichtgeving en deze negatieve media-aandacht heeft ongetwijfeld zijn effect.

Ergens is het wel krom. De economische crisis lijkt nu na jaren voorbij te gaan en de banken worden langzaamaan weer gezond. De EBA vindt het ondertussen wel weer verantwoord om de bankdirecteuren een hogere bonus te gunnen, maar tegelijk wordt de consument er op geattendeerd om zijn verstand te gebruiken als het aankomt op Bitcoin. De virtuele munt wordt omschreven als een gevaarlijke hype die een ongecontroleerde geldstroom op gang brengt. De banken willen dat indammen voor het naar buiten vliegt. Er is een massale roep om regulering vanuit de financiële wereld en overheden, maar bij gebrek daaraan wordt Bitcoin voorlopig als een duivelse macht aangemerkt. Was beleggen in aandelen tot voor kort nog het domste wat je kon doen, bereikt de Down Jones Industrial Average (DJIA) ondertussen een recordhoogte van 16.000. Niemand die een vuiltje aan de lucht ziet, behalve een enkeling die een patroon ziet met eind jaren twintig. Men vergelijkt Bitcoin massaal met de tulpengekte uit de zeventiende eeuw als de zoveelste zeepbel die op klappen staat, maar lijkt te vergeten wat een instabiele economische situatie kan doen met Bitcoin. Denk aan Cyprus met de explosieve stijging van de virtuele munt in maart en april dit jaar.

Een terechte waarschuwing ten opzichte van Bitcoin is dat er geen vangnet zit onder de online handelsplaatsen. Heeft u spaargeld op de bank, dan stelt de Nederlandse Bank zich garant voor dat geld, tot een bedrag van 100.000 euro. De afgelopen jaren hebben we ons terecht zorgen gemaakt of die garantie wel overeind zou blijven. Gaat een online Bitcoin handelsplaats over de kop, terwijl uw bitcoins daar zijn ondergebracht of het geld dat u als saldo daar heeft klaarstaan, dan zijn uw tegoeden niet gedekt door een centrale bank. Het is verstandig om dat altijd in gedachten te houden.

Natuurlijk zijn er waarschuwingen op zijn plaats als u Bitcoins wilt kopen en verhandelen. Het is de onvoorspelbaarheid die de munt parten speelt. Er is nu een massa op de been gekomen en het tij lijkt niet te keren. Wilt u dan toch aan bitcoins beginnen, dan kunt u het maar beter veilig doen.

Hier enkele waarschuwingen en tips:

 • Als bitcoins naar uw mening te duur zijn, koop ze dan niet
  Laat u niet beïnvloeden door succesverhalen van anderen, ze vormen geen garantie. Zij kochten op een eerder en gunstiger moment. Wilt u het toch proberen, koop dan niet te veel in één keer. Decimalen zijn ook mogelijk, zoals 0,01 BTC.
 • Speculeer nooit met geld dat u niet kunt missen
  Leen nooit geld van anderen om bitcoins te kopen.
 • Houd rekening met plotselinge, sterke koersschommelingen
  Bekijk de koerstrend over langere periodes. Koop laag en verkoop hoog, niet andersom.
 • Snelle winsten zijn verraderlijk
  Bitcoin daghandel vergt een constante blik op de koers en de juiste anticipatie. Daar moet je tijd en talent voor hebben. Overschat jezelf niet.
 • Handel niet uit paniek
  Wees geduldig. Snel inwisselen kan verlies betekenen als de koers weer aantrekt. Hebzucht is een slechte raadgever. Paniek bij aankoop bestaat ook, aangedreven door de hysterie van de markt. Wees nuchter.
 • Kies een degelijke en betrouwbare handelsplaats
  Kies een grotere handelsplaats die gangbaar bankverkeer ondersteunt en snelle opnames mogelijk maken in reguliere valuta.
 • Bewaar bitcoins niet langdurig in een online wallet of op het adres van het account bij uw handelsplaats
  Bewaar ze in een eigen wallet op de locale pc, beveilig deze met een wachtwoord en maak een backup op een externe schijf of usb-stick. De backup bewaart u het beste in een brandveilige, afgesloten omgeving (een kluis). Breng de bitcoins naar de handelsplaats als u ze wilt verhandelen, en sluis ze weer terug naar uw pc als u daar klaar bent.
 • Wees alert op hackers
  Hackers kunnen door middel van malware of phishing uw inloggegevens of actieve sessie kapen. Gebruik goede antivirus software. Gebruik cryptische wachtwoorden en nooit dezelfde voor meerdere doeleinden. Bewaar accountgegevens en wachtwoorden niet in leesbare tekstbestanden of in e-mailberichten, het is beter om ze te versleutelen met encryptie.
Ledger Nano S - The secure hardware wallet