BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Segwit2x aanpassing houdt de gemoederen bezig

04 november 2017 | Renger van Loon

Hoewel Bitcoin ongekend hard in waarde blijft stijgen en nu ook erkenning krijgt van grote financiële markten, wordt de cryptomunt halverwege november 2017 zwaar op de proef gesteld.

Schaalvergroting al jaren in de maak

Na jaren van gesteggel over de beste keuzes voor schaalvergroting en optimalisatie van Bitcoin, ligt er nu een wijzigingsvoorstel dat veel voeten in de aarde heeft. De term die rondgaat is Segwit2x en dit zal de kernfunctionaliteit van Bitcoin raken. Er lijkt weinig aan de hand, want er is instemming van de mining pools en ondernemers voor de invoering van dit voorstel. Het is echter onzeker of de aanpassingen in de code ook aanpassingen in de regels van het protocol betekenen, of dat er een afsplitsing komt van de munt – een nieuwe Bitcoin met andere specificaties.

In juni schreef ik al een artikel over de aanstaande verbeteringen voor Bitcoin, waaronder Segregated Witness (Segwit) en de verruiming van de blocksize naar 2 Mb. Op 1 augustus 2017 is de gecombineerde activatie vooralsnog uitgebleven. Wel werd de eerste stap gezet, met als gevolg dat op 24 augustus Segwit live ging. Op 1 augustus werd ook een fork gedaan, namelijk die van Bitcoin Cash, het product van miners die uit onvrede een Bitcoin afgeleide maakten die geen Segwit ondersteunt, maar wel een veel ruimere blocksize van 8Mb heeft. De berichtgeving omtrent Segwit2x verdween daardoor meer naar de achtergrond, maar het dient zich weer aan en is actueler dan ooit nu de tweede stap wordt gezet voor de oorspronkelijke Bitcoin: de verruiming van de blocksize.

Gratis geld?

Zo vlak voor de negende verjaardag van Bitcoin, lopen de gemoederen hoog op onder de techneuten en mensen die al een fors kapitaal in Bitcoin hebben opgebouwd, maar vele nieuwkomers hebben geen idee wat er speelt. Je zou je makkelijk blind kunnen staren op de  gratis munten die je krijgt bij een splitsing. Dat is inmiddels al een paar keer voorgekomen. Gebruikers die Bitcoin in hun wallet hadden, kregen daar onlangs bij eerdere forks hetzelfde saldo aan Bitcoin Cash en Bitcoin Gold er gratis en voor niks bij. De prijsstijging van nu is ook sterk te wijten aan dit nieuwe vooruitzicht, bij een nieuwe fork zal er weer een Bitcoin afgeleide bij komen, dus menigeen bouwt zijn saldo op en wacht af wat er gebeurt.

Wil de echte Bitcoin opstaan?

Zo iets gebeurde eerder ook bij Ethereum, niet omdat het uit zijn jas groeide, maar omdat er een ernstig lek werd ontdekt bij de eerste Initial Coin Offering (ICO) van Ethereum, The DAO. Om dat probleem te fixen werd er een hard fork gedaan, een kopie van de broncode waarop verdere doorontwikkeling wordt gedaan. De oude Ether cryptocoin werd hernoemd naar Ether Classic, de nieuwe coin met kopie van actieve blockchain werd de nieuwe, veilige Ether. De nieuwe (die wel onder de oude naam verder ging), maakte de grootste groei door. Ether Classic kreeg je er bij, maar kost nog een fractie van de nieuwe Ether.

De vraag is dus: als straks verschillende smaken naast elkaar bestaan, wat is dan de ‘echte’ Bitcoin die de grootste groeipotentie behoudt? Goed om je dus toch even in te lezen in de materie.

Interessante artikelen

Op Coindesk.com zijn artikelen hierover te lezen (in het Engels).

Verder lezen

Ledger Nano S - The secure hardware wallet