BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Satoshi Nakamoto blijft een mysterie

07 maart 2014 | Renger van Loon

Dorian Satoshi Nakamoto ontkent dat hij de uitvinder is van Bitcoin

Verslaggeefster Leah McGrath Goodman bracht de wereld gisteren in opschudding door in een artikel in Newsweek te claimen dat zij de identiteit van Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, had vastgesteld. Het zou gaan om een 64-jarige Japans-Amerikaanse inwoner van Los Angeles met de volledige naam Dorian Satoshi Nakamoto. De man lijkt op veel terreinen te voldoen aan het beeld dat veel mensen bij de onbekende uitvinder hebben. Hij is een wiskundig ingenieur, houdt van modeltreinen, heeft weinig contact met mensen en wil feitelijk niets kwijt over zijn geheimzinnige werk. Hoewel de man vragen over zijn werk ontwijkt en zelfs ontkent iets met Bitcoin te maken te hebben, claimt de verslaggeefster dat hij indirect toegeeft dat hij bij de ontwikkeling van Bitcoin betrokken is geweest. Hij zei namelijk: “Daar ben ik niet meer bij betrokken, dat is nu in handen van andere personen.” Had hij het hier werkelijk over Bitcoin, of werd zijn uitspraak verdraaid voor een ongefundeerde scoop?

De man, die zich duidelijk stoort aan alle aandacht, heeft daarom een duidelijke verklaring afgegeven aan de Associated Press middels een interview. Hij had de ophef kunnen uitbuiten en een riant honorarium kunnen claimen, maar liet zich enkel trakteren op een lunch en gaf aan dat dit het enige en laatste gesprek is dat hij hier met de pers over wil hebben. Hij ontkent in duidelijke taal iets met Bitcoin van doen te hebben. Naar aanleiding van de uitspraak die Newsweek aan hem heeft ontfutseld, verklaart de man echter dat hij bedoelde te zeggen niet langer als ingenieur aan het werk te zijn, en was hij dat nog wel, dat hij een contract heeft getekend dat hij niets over zijn werkzaamheden mag onthullen. Klaarblijkelijk heeft hij wel aan andere geheimzinnige projecten gewerkt, maar niet aan Bitcoin.

Er zijn nog een paar zaken die rammelen aan deze zogenaamde ontmaskering. De teksten die Nakamoto destijds op internet fora plaatste zijn geschreven door iemand die de Engelse taal grammaticaal goed beheerst, waarschijnlijk van Britse origine. De man die die door Newsweek is ondervraagd spreekt ietwat gebrekkig Engels. In het profiel van Satoshi Nakamoto op de site van P2P Foundation geeft de persoon zich uit voor iemand van 38 jaar, van Japanse komaf. In de Bitcoin broncode is er echter geen enkel stuk documentatie of commentaarregel in het Japans te vinden. In zijn taalgebruik herkent men soms een Amerikaanse stijl, wat er op kan duiden dat het een groep personen betreft die het schrijfwerk delen. Het is nog steeds aannemelijk dat Satoshi Nakamoto een pseudoniem is voor een groep van personen die, zoals ze zelf verklaren, gezamenlijk Bitcoin tot stand hebben gebracht.

Alleen Satoshi Nakomoto zelf is in staat om zich met voldoende bewijs te ontmaskeren. Bijvoorbeeld door zich kenbaar te maken met de sleutel waarmee berichten van zijn hand zijn verstuurd die met encryptie waren beveiligd. Of via de Bitcoin adressen waarvan men denkt dat ze aan Satoshi Nakamoto zijn verbonden, waar meer dan 1.000.000 bitcoins in bewaard worden. We weten in ieder geval dat Hal Finney ooit 10 bitcoins van Satoshi Nakomato ontving in de eerste Bitcoin transactie ooit, uit de eerste block via mining verkregen. Zij kennen elkaar gezien hun discussies.

Inmiddels is op de site van P2P Foundation een bericht verschenen van Satoshi Nakamoto, na lange inactiviteit. Het bericht luidt: “I am not Dorian Nakamoto“. Het mysterie blijft voorlopig bestaan.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet