BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Record op record

16 november 2013 | Renger van Loon

Bitcoin klimt naar steeds hogere waarde

Vorige week sloot Bitcoin af met een dagrecord op de vrijdag van 358 dollar. Gisteren was dat 458 dollar, dus 100 dollar er bovenop in een week. De trend is nog steeds omhoog, in een lijn die zich als een zaagtand beweegt. Bij de te scherpe pieken volgt een correctie, maar die hebben nog geen aanhoudende scherpe koersval veroorzaakt. De opwaartse trend lijkt een zelfregulerend vermogen te bezitten in deze dagen, af en toe stoom afblazend als het iets oververhit raakt, maar telkens record op record. Zal het optimisme aanhouden?

Sterke koersstijging van meer dan 100 dollar in een week
Sterke koersstijging van meer dan 100 dollar in een week

Er gaat steeds meer geld om in Bitcoin, die toename is zelfs zo groot dat banken en overheden zich terecht zorgen maken. Er gaan steeds meer stemmen op voor regulering van Bitcoin, wat een rem kan hebben op de koersstijging. Er is echter nog weinig concreet. New York, met Wall Street als het financiële hart van de wereld, voert de druk voor regulering op. Er zijn momenteel verschillende bijeenkomsten gepland waar wetshandhavers en partijen met nationaal en financieel belang bij betrokken worden. Zo bespreken New Yorkse bestuurders het idee voor een ‘BitLicense’, een reguleringsvorm met wet- en regelgeving voor bedrijven en handelsplaatsen, zodat consumenten beschermd worden, belastingen netjes worden afgedragen en illegale activiteiten worden tegengegaan. De overheden zullen echter een heel harde dobber hebben aan regulering van Bitcoin, want het systeem is zo ontworpen dat het heel onafhankelijk kan opereren en bijzonder moeilijk te beïnvloeden is.

Bitcoin is zeker niet alleen maar illegaliteit wat de klok slaat. De afgelopen week kwam het op een andere manier heel positief in het nieuws. Zo is er een Bitcoin inzamelingsactie gestart voor de het Filipijnse Rode Kruis, voor hulp aan de slachtoffers van de typhoon Haiyan. Een actie die door CNN gestimuleerd wordt door er extra media aandacht aan te geven. De teller staat momenteel nog vrij laag, op 15,2 BTC.

De opmars van Bitcoin maakt ook slachtoffers, zij het onder de concurrerende virtuele munten, altcoins. Niemand wil de boot missen, dus als Bitcoin het goed doet, wil men alsnog instappen. Op een afglijdende koers van Bitcoin zijn altcoins interessant, die stijgen dan vaak spectaculair. Daghandelaren kunnen zo hun Bitcoin volume vanwege  koersval vergroten, door goedkoper terug te kopen. Een uitstapje naar altcoins kan dan als accelerator werken, als je daar de stijging meepakt. Op dit moment doen altcoins het niet zo goed, sommigen zelfs dramatisch slecht. Zo zijn Terracoin (TRC) en Feathercoin (FTC) momenteel zo laag dat bij sommige handelsplaatsen de bodem van het orderboek in zicht is. Als dat niet aantrekt en zelfs koopjesjagers zich er niet meer aan wagen, zal zo’n markt de handel in de munt opgeven (delisting). Dan is zo’n munt ten dode opgeschreven. Toch kan het tij plotseling keren en dan veert zo’n muntje weer op. Degenen die dan het laagst ingekocht hebben zijn spekkoper. Daar moet je wel stalen zenuwen voor hebben. Zie hoe het oordeel zich voltrekt in de orderboeken van TRC/BTC en FTC/BTC.

Litecoin (LTC), de eerste serieuze concurrent van Bitcoin, doet het matig. De koers steeg deze week wel in dollars, maar bleef dalen ten opzicht van Bitcoin. De stand LTC/BTC komt op de handelsplaats BTC-e, die verreweg het grootste LTC volume verhandelt, onder 0.01 BTC (1:100). Begin juli was dat met een verhouding van 1:30 ten opzichte van Bitcoin een stuk beter. Litecoin zal in die verhouding moeten aantrekken, wil het als serieuze tegenhanger van Bitcoin blijven gelden. Anders loopt de munt straks leeg op zakkenvullers die hun beperkte winst in dollars laten uitkeren. Het nieuws dat Mt. Gox Litecoin zal aanbieden op hun handelsplaats blijft uit, bovendien is Mt. Gox niet meer de grootste speler.

Voor Bitcoin komt nu de magische 500 dollar grens in zicht, daar lijkt zich een voorlopige top af te tekenen. Op de zondag nota bene, wordt de 500 dollar grens moeiteloos geveld. BTC to the moon.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet