BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Overeenkomst EU voor strengere regels cryptovaluta

16 december 2017 | Renger van Loon

Overeenkomst EU voor strengere regels cryptovaluta

De EU-staten en wetgevers hebben vrijdag overeenstemming bereikt over strengere regels ter voorkoming van het witwassen van geld en financiering van terrorisme op uitwisselingsplatforms voor bitcoin en andere virtuele valuta, aldus de EU in een verklaring.

De overeenkomst maakt deel uit van een breder pakket maatregelen om financiële misdrijven en belastingontduiking aan te pakken. EU-wetgevers willen strengere controles op prepaid-kaarten en eisen transparantie van trusts en bedrijven.

“De overeenkomst van vandaag zal leiden tot meer transparantie om het witwassen van geld beter te voorkomen en de financiering van terroristen tegen te gaan”, zei Vera Jourova, EU-commissaris voor Justitie.

De EU-beslissing komt omdat de prijzen van bitcoin sinds het begin van het jaar meer dan 1.700 procent zijn gestegen, waarbij men de angst heeft dat de markt als een zeepbel uiteen zal spatten.

De overeengekomen maatregelen zullen een eind maken aan anonieme transacties op handelsplaatsen en met prepaid betaalkaarten, waarvan de onderzoekers hadden gezegd dat ze konden worden gebruikt om aanvallen door militanten te financieren.

Bitcoin-uitwisselingsplatforms en aanbieders van online wallets, moeten hun gebruikers identificeren, volgens de nieuwe regels die nu formeel door EU-lidstaten en Europese wetgevers moeten worden goedgekeurd en binnen 18 maanden worden omgezet in nationale wetgeving.

Het kostte de EU-wetgevers meer dan een jaar aan onderhandelingen om overeenstemming te bereiken over de wetgevingsvoorstellen die door de Europese Commissie waren ingediend naar aanleiding van terroristische aanslagen in Parijs en Brussel, waarbij meer dan 160 mensen werden gedood.

De gesprekken sleepten voort, omdat sommige EU-staten er tegen gekant waren uit vrees voor een negatief effect op hun economie.

De EU-wetgever die verantwoordelijk is voor de kwestie, Judith Sargentini, zei dat Groot-Brittannië, Malta, Cyprus, Luxemburg en Ierland zich tegen de veranderingen verzetten. Met de deal kunnen de autoriteiten en “personen die een legitiem belang kunnen aantonen” toegang krijgen tot gegevens over de uiteindelijke begunstigden van trusts.

Trusts zijn legitieme financiële voertuigen om activa te beheren, maar zijn soms beschuldigd van het verbergen van illegale activiteiten vanwege hun gebrek aan transparantie.

Transparency International, een rechtengroep, noemde de deal “een doorbraak” maar betreurde het feit dat gegevens over eigenaars van trusts niet volledig openbaar zullen zijn, net zoals voor economische eigenaren van bedrijven. De toegenomen publieke controle wordt door de EU-commissie en ook door rechtengroepen als essentieel beschouwd om financiële misdaden en belastingontduiking te voorkomen.

Bron: Reuters

Ledger Nano S - The secure hardware wallet