BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Man die 10.000 bitcoins aan pizza bestelde spreekt

22 december 2013 | Renger van Loon

Man die in 210 voor 10.000 bitcoins aan pizza bestelde spreekt met New York Times

Heb je ooit het verhaal gehoord van een man die voor 10.000 bitcoins aan pizza’s kocht? De New York Times zocht hem op voor een praatje.

Hij kocht voor 10.000 bitcoins eigenlijk twee pizza’s. Dat was in 2010 in Jacksonville, Florida. Laszlo Hanyecz, een software programmeur, had het idee opgevat om iemand te zoeken die voor hem twee pizza’s wilde bestellen bij Papa John’s als hij hem de bitcoins zou overmaken. En waarom niet? Laszlo had door middel van mining inmiddels aardig wat bitcoins vergaard, maar ze waren nog gering in waarde, slechts 0,003 dollar. Omgerekend kocht hij op dat moment twee pizza’s voor 30 dollar.

Dat was toen en niemand had gerekend op zo’n gigantische koersexplosie zoals we dat dit jaar hebben meegemaakt. In november piekte de prijs van Bitcoin naar 1240 dollar, en evenaarde de waarde van 1 troy ounce puur goud. Had hij de bitcoins bij die stand verzilverd, dan had hem dat 12,4 miljoen dollar opgeleverd.

Hoe kijkt Laszlo Hanyecz daar op terug? Hij blijkt geen spijt te hebben van de pizza’s die hij besteld heeft. Hij vond het wel cool om virtueel geld, dat hij met de pc had verworven, om te ruilen voor iets tastbaars.

Als hij 10.000 bitcoins verkocht voor pizza’s, hoeveel bitcoins had hij dan nog over? Heeft hij ze bewaard? Bij navraag blijkt dat hij nog 4.000 bitcoins op een handelsplaats verkocht toen ze ongeveer 1 dollar waard waren. Met dat geld kon hij een nieuwe computer en een paar videokaarten kopen. Hopelijk heeft hij die configuratie direct gebruikt om opnieuw een kapitaal aan bitcoins te minen, want nu weegt dat niet meer op tegen de stroomkosten.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet