BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Kun je leven op enkel Bitcoins?

11 mei 2013 | Renger van Loon

Stel, je doet persoonlijk afstand van alle reguliere betaalmogelijkheden, om vervolgens enkel op Bitcoins te gaan leven. Heeft dat kans van slagen? Hoe lang hou je dat vol? Een dag, een week, een maand, langer? Wat kun je allemaal kopen en wat niet?

Kashmir Hill, van Forbes, heeft zo’n experiment uitgevoerd. Ze probeerde een week lang te leven op Bitcoins. Ze onthield zich van alle andere betaalmogelijkheden om te zien of ze in haar levensbehoeften kon voorzien. Daar heeft ze dagelijks verslag van gedaan en uiteindelijk heeft ze een samenvatting gemaakt van 21 dingen die ze geleerd heeft. Daar zaten een paar interessante weetjes tussen.

Haar conclusie is: je kunt een week leven op Bitcoins, maar dat kan niet overal. Het experiment deed ze in San Francisco. Dat weekje kostte haar daar 4,85 Bitcoin, maar echt comfortabel was het niet. Berlijn daarentegen blijkt een ideale plek voor de Bitcoin consument te zijn. In de wijk Kreuzberg heb je de hoogste concentratie verkopers die Bitcoin accepteren, waaronder een bar (niet geheel onbelangrijk).

Met de grote koersschommelingen kan het voorkomen dat je flink in de buidel tast voor eetwaar. De ene dag kocht ze 28 mini-cupcakes voor het belachelijke bedrag van omgerekend 56 dollar, de volgende dag waren ze al 86 dollar waard. Het moeilijkste is om een woning te huren met Bitcoins. Vind maar eens een huurbaas die ze accepteert. Grote kans dat je in een drugspand belandt.

Kashmir is overigens niet de eerste die probeert te leven op enkel Bitcoins. In de zomer van 2011 werd dit experiment ook gedaan door een 25-jarige elektromonteur die een dagtrip maakte van Connecticut naar Los Angeles. Onderweg sprak hij af met mensen die bereid waren Bitcoins om te ruilen voor spullen die zij betaalden met US dollars. Hij profiteerde van de piek in 2011 toen de Bitcoin ongeveer 30 dollar deed, bijna een volle tank.

Een bijkomend voordeel is dat je flink kunt afvallen als je nu op het ‘Bitcoin only’ levenspatroon overgaat. Je doet niet zo snel een spontane aankoop, snel even snacken is er niet bij. Je kunt het vergelijken met veganisme. Een veganist houdt vast aan zijn principes en is bereid daar veel moeite voor te doen in een omgeving die zijn standpunt niet altijd begrijpt of accepteert. Bij een leven op Bitcoins zul je ook op een hoop onbegrip en afwijzing stuiten. Je zal zelf je weg moeten vinden naar goede koopwaar en een grotere afstand naar die aanbieders zul je voor lief moeten nemen.

Bij stadscafé De Waag in Delft kunt u betalen met bitcoins
Bij stadscafé De Waag in Delft kunt u betalen met Bitcoins

Kashmir verloor bijna 2,5 kilo in die week. Lees haar verslagen op Forbes van dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6 en dag 7. Als je haar vraagt waar het echte bitcoin levensgeluk begint? “Als je er – waar dan ook – een goede kop koffie mee kunt bestellen.” Dat kan voor ons al redelijk dicht bij huis, namelijk bij stadscafé De Waag in Delft.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet