BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Is dit Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin?

20 mei 2013 | Renger van Loon

Degene die Bitcoin destijds heeft bedacht staat bekend onder de naam Satoshi Nakamoto. Onder die naam is de site bitcoin.org geregistreerd en is de software van het systeem online gebracht. De naam is echter een pseudoniem, de ware persoon blijkt niet te achterhalen. Sinds eind 2010 is er niets meer van Satoshi Nakamoto vernomen en tot op heden kan niemand met zekerheid zeggen wie het is. Of toch wel?

De naam doet vermoeden dat de persoon uit Japan afkomstig is. In een filmpje op Youtube zegt Ted Nelson te weten wie hij is. Ted Nelson is een pionier op het gebied van hypertext en een geestelijk vader van het huidige wereldwijde web. Hij beweert dat de Japanse professor Shinichi Mochizuki achter Nakamoto schuilgaat, een wiskundig genie in de getaltheorie. Nelson onderbouwt zijn bewering met recente informatie.

De professor presenteerde vorig jaar een bewijs voor het abc-vermoeden, een bijzondere wiskundige doorbraak. Hij publiceerde vier ingewikkelde artikelen op internet waarover vakgenoten zich het hoofd breken.

Zou professor Shinichi Mochizuki schuilgaan achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto?
Zou professor Shinichi Mochizuki schuilgaan achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto?

Mochizuki gedraagt zich op gelijke wijze als Satoshi Nakamoto door zeer goed werk te leveren en dan spoorloos te verdwijnen. Net als bekend van Nakamoto blijkt hij in de VS te zijn opgegroeid. Op zich zegt dat nog niets, maar het wordt interessanter als je de namen in de Japanse schrijfwijze met elkaar vergelijkt: het bevat hetzelfde aantal Hiragana-symbolen in zowel voor- als achternaam.

Er zijn eerder al andere namen geopperd, maar die personen ontkenden Satoshi Nakamoto te zijn. Shinichi Mochizuki zelf heeft nog niet gereageerd.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet