BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Hoe anoniem is het gebruik van Bitcoin?

09 november 2013 | Renger van Loon

Bitcoin en anonimiteit

Een grote misvatting omtrent Bitcoin is dat het volledig anoniem zou zijn. Bitcoin lijkt het ideale middel om duistere zaken te doen en mede daarom heeft de virtuele munt een grote opmars gemaakt. Te denken valt aan witwaspraktijken, grote ongecontroleerde geldstromen, belastingontduiking en handel in illegale waar.

Er bestonden tot voor kort twee grote illegale handelsplaatsen op het internet, Silk Road en Atlantis. Deze sites waren te benaderen via Tor, een netwerk dat de identiteit en locatie van gebruikers kan verhullen door middel van omleidingen en vele lagen van versleuteling. Toch heeft de Amerikaanse overheid deze marktplaatsen tot staan weten te brengen. Onlangs is Ross William Ulbricht, oprichter van Silk Road, opgepakt en aangeklaagd en heeft men beslag kunnen leggen op een groot deel van zijn Bitcoin vermogen.

Amerikaanse universiteiten hebben onderzocht hoe je de Bitcoin blokken kunt doorspitten, zodat je transacties kunt koppelen aan wisseldiensten als Mt. Gox en betaaldiensten. Die diensten vereisen identificatie van hun gebruikers, zodat ze in kaart zijn te brengen. Dit baant de weg voor wetshandhavers om die personen te traceren.

Veel kopers op de ondergrondse zwarte markten storten hun Bitcoins rechtstreeks vanuit hun adres dat zij bij Mt. Gox hebben. Zij beseffen blijkbaar niet hoe snel hun Bitcoin transacties te herleiden zijn naar henzelf. Die situatie ontstaat dus niet vanwege een veiligheidslek in het Bitcoin netwerk, maar juist vanwege de onachtzaamheid van het merendeel van de gebruikers. In directe transacties tussen wallets op eigen pc’s heb je die koppeling van persoonsgegevens niet, maar ook die transacties worden in de block chain opgeslagen. Het traceren wordt een stuk ingewikkelder als je voor elke transactie een nieuw adres genereert, maar dan nog is het niet onmogelijk gebleken om criminelen op te sporen.

Na de arrestatie van Ulbricht blijken er nog grote sommen Bitcoins in verborgen wallets opgeslagen te liggen waar de FBI naarstig naar op zoek is, maar zij niet alleen. Er is een vorm van modern schatzoeken ontstaan onder techneuten en hackers. Zij proberen via analyse van de block chain en afgetapt netwerkverkeer het spoor naar een grote som verdwenen Bitcoins in kaart te brengen. Het begon met een buit van 11,329.89 virtuele muntjes, met een waarde van bijna 4,5 miljoen dollar vandaag de dag. Een buit die volgens het rekenwerk van de FBI nog ergens in de zakken moest zitten van Ulbricht en consorten. Bij die zoektocht komen nog grotere schatten in zicht doordat men adressen kan linken aan andere adressen, namelijk een van 36,000 BTC en zelfs een van 110.000 BTC. Reken maar, dat als de eigenaar vanuit zo’n betreffende wallet weer een transactie doet, de FBI en gedreven kapers op de loer zullen liggen om die schat te traceren. Ondertussen kan de bezitter er niks mee, want hij weet dat hij waarschijnlijk tegen de lamp zal lopen.

Sarah Meiklejohn, student Computer wetenschappen aan de Universiteit van Californië (San Diego), heeft een artikel (pdf) geschreven over het traceren van deze anonieme gebruikers.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet