BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Grootste derivatenbeurs gaat Bitcoin futures aanbieden

01 november 2017 | Renger van Loon

Het bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld faciliteert, de Amerikaanse CME Group die genoteerd is aan de NASDAQ, heeft aangekondigd dat het Bitcoin futures gaat aanbieden in het vierde kwartaal van 2017. Belangrijk is dat er aan de eisen vanuit regulering is voldaan en dit tijdig is gecontroleerd. In de planning is daar rekening mee gehouden.

Wat is een future?

Middels een future of termijncontract is het mogelijk om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een financieel instrument te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. Op die manier kom je dus een transactie in de toekomst overeen.

Bitcoin Reference Rate

Het termijncontract zal zich baseren op de dagprijs in US dollars volgens de Bitcoin Reference Rate (BRR). Bitcoin futures zullen genoteerd worden volgens de regels van CME, net als de andere derivaten. Het zal dan voor het eerst zijn dat men via de gereguleerde derivatenmarkt op een cryptomunt kan speculeren naast aandelen, buitenlandse valuta, grondstoffen, landbouwproducten en andere beleggingen. Dit opent de deur voor een zeer groot kapitaal. Beleggers die in de traditionele markten thuis zijn kunnen nu via hun vertrouwde middelen op de groei van Bitcoin kunnen inzetten. Terry Duffy, de voorzitter en CEO van CME Group, geeft aan dat de meerwaarde van de beurs zit in het verschaffen van transparantie, zicht op prijsontwikkeling en mogelijkheden om risico te spreiden.

De BRR wordt berekend op basis van de koers van grote Bitcoin handelsplaatsen, zoals Bitstamp, GDAX, itBit en Kraken. Het tijdstip van meten is 4:00 ’s ochtends in Londen. Op die manier is er een referentieprijs voor financiële instituten, handelsplaatsen en media vanuit een autoriteit op de markten.

Bitcoin Real Time Index

Naast de BRR, wordt ook de Bitcoin Real Time Index (BRTI) gepubliceerd om de dynamiek van de actuele Bitcoin koers weer te geven. We zien de wereldwijde vraag en aanbod terug in een betrouwbaar orderboek dat realtime wordt bijgewerkt. Dat biedt de informatie voor de handelaren om daghandel te bedrijven, risico’s in te schatten en keuzes te maken in hun portefeuille.

De beursonwikkelingen die zich aandienen stuwen de prijs van Bitcoin extra hoog op. Bitcoin komt nu ook in de handen van de grote jongens, en “big boys have big toys”.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet