BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Forse koersval Bitcoin vlak voor kerst

22 december 2017 | Renger van Loon

Bitcoin koersval vlak voor kerst

Het jaar 2017 werd gekenmerkt door een ongekend sterke koersstijging voor Bitcoin. De grootste cryptomunt steeg de afgelopen week tot een hoogte van bijna 20 duizend dollar, mede vanwege het nieuws dat er twee beurzen Bitcoin futures in hun derivatenhandel hebben opgenomen, zoals de CME Group op 18 december en een week eerder vrij onverwacht de CBOE. De groei van de marktkapitalisatie voor Bitcoin alleen groeide naar ruim 300 miljard dollar, een verdrievoudiging ten opzichte van de mijlpaal van 100 miljard op 6 juni 2017.

Na de start van de handel op de futures markten zag je al een afvlakking van de koers, de top leek bereikt. Eerder dit jaar bleken plotse koersvallen slechts een kortdurende correctie, de koers steeg erna nog scherper dan ervoor. De lijn werd daardoor parabolisch met als gevolg dat de koers naar een scherpe piek opklom, op sommige dagen stijgend met wel duizend dollar per dag. Hoewel de signalen van een oververhitte markt al maandenlang zichtbaar waren, werd er toch aanhoudend gespeculeerd op nog hogere koersen.

Deze week is de rek er uit, de koersval gaat verder dan een tijdelijke correctie. Vrijdag 22 december om 7.00 uur laat de grafiek een koersval zien van bijna 40% ten opzichte van de top van 19660 dollar op 17 december, naar een laag van 12200 dollar genoteerd op handelsplaats Kraken.com. Een eerste bounce van 2000 dollar volgt er snel achteraan.

De koersval is een enorme domper voor massa die de laatste weken is ingestapt, voor hen zijn de verliezen fors. Degenen die eind 2016 rond kerst Bitcoin hebben gekocht hebben wel een goede afsluiting van het jaar, zeker als ze op de piek hebben verkocht, zo niet dan hebben ze de waarde in dollars toch nog met een factor 12 zien groeien over een jaar. Overigens is Bitcoin niet de sterkste cryptomunt qua koersstijging. Dash bijvoorbeeld ging dit jaar maar liefst 143 (!) keer over de kop, van 11,31 dollar op 1 januari naar een hoogte van 1618 dollar op 20 december 2017.

Hoe de prijs zich verder ontwikkeld in de komende weken is nog erg onzeker. Bij het uitblijven van goed nieuws kan de koers een langere periode van terugval laten zien.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet