BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Eerste Bitcoin verzekering ter wereld met steun van Lloyd’s

11 januari 2014 | Renger van Loon

Lloyd's of London

Dataverlies is de grootste angst die onder eigenaars van bitcoins leeft. Het zal je gebeuren dat het tegoed aan bitcoins dat je in je wallet hebt, verloren gaat door een crash van een harde schijf, bestandscorruptie, een ondoordachte verwijdering, brand of dergelijke. Gestolen bitcoins kunnen niet simpelweg worden teruggeboekt, want de transactie is onomkeerbaar. James Howells verloor ooit 7500 bitcoins toen hij zijn harde schijf weggooide, waarbij hij vergat dat hij er inmiddels een groot kapitaal op had staan. De harde schijf ligt nu ergens bij hem in de buurt onder de grond met ander afval waarbij het dient als ophoging voor een bouwterrein.

Als je bitcoins bewaart in een online wallet of exchange loop je ook risico’s op verlies, zoals hackers aanvallen, bugs in systemen, fraude en moeizame opnames. Als je spaargeld op de bank hebt, dan vertrouw je op het deposito-garantiestelsel, zodat je tegoeden door de staat zijn veilig gesteld mocht de bank omvallen. Heb je onroerend goed, dan heb je een opstalverzekering die je in staat stelt het gebouw bij verwoesting weer op te bouwen. In het geval van Bitcoin was er tot nu toe geen enkele verzekering.

Het in Londen gevestigde Elliptic biedt nu een kluis (vault) die Bitcoin tegoeden zwaar beveiligd kan bewaren en waar ze tevens tegen verlies verzekerd zijn. Op basis van ‘deep cold storage’ waarbij persoonlijke encryptiesleutels worden bewaard op offline servers op een beveiligde locatie. De kopieën zijn enkel toegankelijk via een groep van meerdere leidinggevenden. Er zijn meerdere kopieën, beschermd met lagen van fysieke en cryptografische beveiliging.

De oprichters claimen dat zij de eerste ter wereld zijn die een garantie geven aan de eigenaren voor hun tegoeden.

Tom Robbinson, afgestudeerd aan Oxford, begon het bedrijf met twee vrienden. Het was voor hen moeilijk om een verzekeraar te vinden. De branche is erg conservatief en heeft weinig begrip van Bitcoin. Daarbij speelde de negatieve berichtgeving omtrent Bitcoin parten, maar dat verbeterde toen Silk Road werd opgerold, de marktplaats waar illegale waren werden aangeboden tegen betaling met Bitcoin.

Het bedrijf krijgt de steun van Lloyd’s in Londen, wat een begrip is in de wereld en het publiek zeker meer vertrouwen in Bitcoin zal geven. De verzekeraar betaalt bij een claim uit in Engelse ponden (GBP), waarbij de koers van Bitcoin ten opzichte van de US dollar wordt aangehouden op het moment van indienen. Vooraf kies je zelf het totaal aan bitcoins dat je wilt verkeren en tegen welk bedrag in ponden als tegenwaarde. Net als een inboedelverzekering zal je die polis telkens goed moeten controleren en aanpassen om onderverzekering te voorkomen.

Goedkoop is het niet. Jaarlijks rekenen zij een 2% premie op het verzekerde bedrag. Die premie betaal je in bitcoins. Zie een rekenvoorbeeld op de site van Elliptic onder het tabje ‘Pricing’.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet