BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

De real life soap rond Mt.Gox

20 februari 2014 | Renger van Loon

U Can Haz Not Bitcoinz

Duizenden klanten van Mt.Gox, die niet meer bij hun tegoeden kunnen, smachten naar verlossend nieuws van de woordvoerders. Wanneer is het weer mogelijk om opnames te doen? Er was voor donderdag 21 februari een update beloofd. Die kwam ook, maar gaf wederom geen geruststellend nieuws. Sterker nog, het bericht dat werd vrijgegeven brengt nog meer onrust teweeg. Inmiddels verzamelen zich steeds meer gedupeerden voor de deur van het gebouw waar Mt.Gox momenteel nog kantoor houdt.

Dinsdag berichtte Mt.Gox in een persbericht dat opnames snel weer mogelijk zouden zijn. In het bericht van donderdag wordt daar verder geen status aan gegeven, maar er wordt wel gemeld dat er nieuwe tegenslagen zijn. Er wordt gesproken over ‘security issues’ waardoor het bedrijf zich genoodzaakt ziet om een verhuizing naar een andere locatie aan te kondigen. Dat is foute boel. Wat gebeurt er allemaal? Het wordt een real life soap.

Volgens geruchten van mensen die zich daar op de stoep begeven, heeft de exploitant van het gebouw Mt.Gox gesommeerd te vertrekken vanwege de negatieve media aandacht. De protestanten nemen in aantal toe. Ze blijven niet op stoep en begeven zich op het terrein van het bedrijf en dringen ook naar binnen. Het gedoe schaadt de al snel gekrenkte Japanse eer en aanzien, dus zien ze Mt.Gox liever vertrekken als huurder. Daarnaast zijn Mark Karpeles en zijn medewerkers hun leven niet zeker, de mensen op de stoep zijn nog opmerkelijk vriendelijk, maar online zijn de doodwensen niet te tellen. Er staan buitengewoon wanhopige mensen voor de deur. Sommigen hebben hun volledige bestaan in handen liggen van Mt.Gox, ooit de grootste online exchange voor Bitcoin.

Om een opname te doen bij Mt.Gox is een verificatie van persoonsgegevens nodig. Dat was al langer zo. Je moet een ID met foto overleggen met een bevestiging van woonadres, maar vervolgens duurt het maanden voor je verificatie voltooid is. Het is dan ook niet voor het eerst dat er protesten zijn. Eerder, in november vorig jaar, ging er een team van Wired magazine al eens polshoogte nemen.

De hele Bitcoin gemeenschap zucht en steunt onder het falen van één marktplaats. Aanvankelijk handelde het bedrijf in kaarten van een ruilkaartspel voor het bitcoins ging verhandelen. Mt.Gox staat voor “Magic: The Gathering Online Exchange”. Het is te hopen dat ze niet met een mooie magische truc van het toneel verdwijnen. Het nieuwe adres van Mt.Gox in The Cerulean Tower zou een ‘virtueel adres’ zijn. Niemand heeft nog een daadwerkelijke verhuizing van medewerkers en hun spullen gezien.

Ondertussen duikt de koers van Bitcoin op Mt.Gox verder omlaag tot bijna 100 dollar, en sleurt de prijzen op andere exchanges langzaamaan mee. Bitstamp en BTC-e staan een stuk hoger, maar konden vandaag de koers niet boven de 600 dollar houden.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet