BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

De altcoins lonken weer

22 november 2013 | Renger van Loon

Bitcoin toont ongekende krachten. Na de piek van 900 dollar begin deze week volgde een terugval. Nu tekent zich een sterke tweede piek af. Te hoog voor een ‘dead cat bounce’ zou je zeggen, eerder een ‘double top‘. Voor zover we hier logische koersreacties kunnen herkennen, want Bitcoin zorgt telkens voor verrassingen. De grafiek van vanochtend laat een beginnend keerpunt op de tweede top zien. In de loop van de dag zal het duidelijker worden hoe dit zich ontwikkelt.

Mt.Gox BTC/USD 2013-11-22 09.00 uur
Mt.Gox BTC/USD 2013-11-22 09.00 uur

De afgelopen weken stonden altcoins dramatisch laag, enkel Litecoin trok aan. Sinds vannacht zien we echter een spannende ontwikkeling, verschillende altcoins die al ver weggezakt waren springen verrassend hoog op. Als Bitcoin een daling inzet, dan willen sommigen wel een gokje wagen met alternatieve cryptocoins (altcoins). Op een neergaande lijn kun je je te dure Bitcoins verkopen om ze later goedkoper terug te kopen, om zo je volume te vergroten voor een volgende grote stijging waarvan je wilt profiteren. Je kunt tussentijds overstappen op dollars of andere vaste valuta – dat kan een veilige keuze lijken – of je stapt over op altcoins waarvan je verwacht dat ze gaan stijgen. Dat is erg riskant. Het vereist stalen zenuwen en een constante blik op de koersen en trends.

Op BTC-e, de grootste markt voor altcoins, zien we er nu twee uitspringen: Feathercoin (FTC) en Novacoin (NVC). Die laatste wordt sinds vannacht sterk gemanipuleerd door een beruchte speler op de markt, Fontas. Zijn ‘pump-and-dump schemes‘ hebben velen al tot wanhoop gedreven. Laat je als nieuwkomer niet verlokken om in zo’n hysterische rally mee te gaan. Hij voedt de paniekaankopen (pump) om vervolgens keihard te cashen (dump), jij verliest hoogstwaarschijnlijk of je zit tergend lang vast aan een munt die je voorlopig niet kwijtraakt. Mocht je denken dat er nog leven zit in Terracoin (TRC): BTC-e gaat deze van de lijst schrappen, die is nagenoeg dood. Feathercoin heeft nog even uitstel van executie.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet