BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

De aanstaande verbeteringen voor Bitcoin

12 juni 2017 | Renger van Loon

Bitcoin loopt al enige tijd tegen beperkingen aan die hinderlijk zijn in het gebruik en het potentieel van de munt belemmeren. Hoe kun je zo’n groot organisch, levend netwerk toch telkens updaten? Een gedistibueerd (peer-to-peer) netwerk dat bestaat uit duizenden installaties van de Bitcoin Core client software die daarbij de volledige blockchain data beschikbaar stellen die actief wordt gesynchroniseerd (full nodes).

Bitcoin Improvement Proposal

De Bitcoin Core ontwikkelaars doen telkens een wijzigingsvoorstel en geven een streefdatum af voor de implementatie. Zo’n voorstel heet officieel een Bitcoin Improvement Proposal (BIP). De werkwijze is geheel transparant, want Bitcoin is volledig open source. De broncode is publiekelijk beschikbaar en de code voor de nieuwe releases dus ook. Deze wordt in Github, een online code repository, gedeeld met andere ontwikkelaars.

User-Activated Soft Fork

Op 1 augustus 2017 staat de uitrol van BIP 148 gepland. Een belangrijk discussiepunt is of hier ook de langverwachte schaalvergroting in wordt meegenomen, waarvoor de blocksize zal worden vergroot naar 2 Mb. De manier van uitrollen is al even discutabel. Gesproken wordt over een User-Activated Soft Fork (UASF), een werkwijze waarin de gebruiker dus een rol heeft in de activatie van het vernieuwde protocol. Waarom worden zij ingezet?

Een belangrijke reden is dat de miners (lees de grote mining pools en farms) momenteel een erg grote invloed hebben op de verwerkingssnelheid van Bitcoin, maar juist aan hun zijde zouden de belangrijkste veranderingen moeten doorwerken. Daar ligt juist de weerstand. Hoe kun je ze dan toch overhalen? Door de gebruikers die het aangepaste protocol gebruiken te mobiliseren, zodat de miners gedwongen worden om mee te gaan. Doen ze dat niet, dan kunnen ze enkel het krimpende deel dat nog niet is overgestapt bedienen.

SegWit

In de discussies ontstaat een soort Bitcoin populisme, waarbij de gebruiker meer controle wil. Een heikel punt is de uitrol van Segregated Witness (SegWit), een oplossing voor schaalbaarheid die wordt aanbevolen door Bitcoin Core ontwikkelaars. Samen met de vergroting van de blocksize zal dat nog meer ruimte bieden. In het voorjaar van 2017 is SegWit succesvol geïmplementeerd in Litecoin, de munt die eigenlijk het testmodel in de praktijk is van wat Bitcoin wil worden. Segwit werkt daar uitstekend en zou Bitcoin enorm van dienst zijn omdat het een hogere verwerkingssnelheid bevordert. Het haalt simpel gezegd de handtekening weg uit de Bitcoin transactie, zodat er minder data verzonden hoeft te worden. En met minder data passen er meer transacties in een block.

Hoge fees en trage verwerking

Het zou een win-win situatie moeten zijn. De miners geven voorrang aan transacties die een hogere fee meegeven dan gemiddeld, dat heeft de prijs van de fee omhoog gestuwd. De gebruiker die een lagere dan gemiddelde fee betaalt moet dan extra lang wachten op de verwerking van de transactie. Soms wordt deze helemaal niet verwerkt. De kleinere omvang van de transactiedata zal de fee omlaag brengen (je betaalt immers een fee naar het aantal bytes dat je in een transactie verzend), maar het voordeel voor de miner is dat er straks veel meer transacties in een block passen die hij kan verwerken.

Bit 1 signalering

Zodra BIP 148 in werking treed op 1 augutus 2017 moeten miners het netwerk laten weten dat ze zijn bijgewerkt. Dat doen ze door hun blocks aan te duiden met versie ‘bit 1′. In feite een signaal om de BIP 148 compatible nodes te laten weten dat ze up to date zijn. Het klimaat is daar nu gunstig voor, momenteel is 80% van de Bitcoin nodes nu klaar voor SegWit. De software van die nodes is daar al geschikt voor, alleen de activatie moet nog geschieden. De positivo’s bejubelen die datum als Bitcoin Independance Day.

Wat gebeurt er dan?

Doel is dus om een meerderheid van het mining arsenaal (hash power) het signaal ‘bit 1′ af te laten geven, het netwerk volgt dan dat pad. Op die manier wordt het organsiche netwerk dus richting het vernieuwde protocol geleidt. Niet alleen technisch, maar ook conceptueel een hoogstandje. Het kan dan ook anders uitpakken dan men verwacht. Als de meerderheid niet wordt gehaald, dan werkt het een afsplitsing in de hand, waarbij er twee blockchains ontstaan, met elk een verschillende transactie historie en dus twee Bitcoin varianten. Die situatie zou bijzonder ongunstig zijn, waarbij de chaos compleet zal zijn. De negativo’s bereiden zich voor op Judgements Day en The Dark Ages of Crypto.

Om die reden is het misschien beter om nog even te wachten met de UASF. BIP 148 is een bijzonder controversieel voorstel, mede vanwege de tijdsdruk. Het zou daarom verschoven kunnen worden naar BIP 149 om te gemoederen wat te bedaren.

Wel verstandig om de datum van 1 augutus 2017 in de gaten te houden, ook als je op vakantie bent…

Ledger Nano S - The secure hardware wallet