BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Chinese banken zetten Bitcoin zwaar onder druk

06 december 2013 | Renger van Loon

China probeert controle te houden over marktkapitaal door Bitcoin te verbannen

Deze week geen jubelstemming voor Bitcoin. We zagen al twee maal een forse terugval in de koers, waarvan de eerste redelijk vlot werd weggepoetst. De correctie bracht ons echter niet naar nieuwe records. De top van 1240 dollar op Mt. Gox was gisteren wederom het moment om te gaan verkopen. Er werden sommen van om en nabij 1000 BTC overgebracht naar de verschillende Bitcoin handelsplaatsen. Forse bedragen dus. Een teken aan de wand zo bleek, zichtbaar in de gegevens van de blockchain.

China is met haar sterk opkomende economie en enorme aantal inwoners een motor achter het succes van Bitcoin. Dat succes kan alleen gevoed worden als het land de volledige steun geeft. China heeft geen vrije markt economie zoals we dat in het Westen kennen, hoewel ze in dat opzicht wel vorderingen maken. Nu Bitcoin zo populair is geworden, zien banken zich aangetast in hun positie en gaan dwarsliggen. Met de regering achter zich, willen zij het marktkapitaal in controle houden en kondigen aan Bitcoin te gaan verbannen. Dat nieuws bracht gisteren op BTCChina een ware paniekverkoop op gang, met een val van 6970 naar 4520 yuan binnen een uur. Op CNBC gaf Garrick Hileman commentaar op deze ontwikkelingen.

Het is duidelijk dat Bitcoin momenteel zwaar te verduren heeft onder deze druk. De voortgang van de koers zal nu bepaald worden door de koopkracht en het vertrouwen dat in het Westen leeft. Of dat genoeg is om Bitcoin op het huidige hoge peil te houden is momenteel erg onzeker. De koers heeft duidelijk behoefte aan positief nieuws.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet