BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Butterfly Labs levert eerste Bitcoin ASIC miners uit

09 mei 2013 | Renger van Loon

Een blik op de binnenzijde van een Butterfly Labs 5Ghz ASIC miner

Op de redactie van Ars Technica is een ASIC bitcoin miner van Butterfly Labs afgeleverd. Daar is lang op gewacht. Uit de eerste test blijkt het apparaat te doen wat het moet doen: Bitcoins delven. En dat gaat relatief snel.

Het apparaat dat wordt getest is een Butterfly Labs 5 GHz bitcoin miner, goed voor het verwerken van 5,35 miljard hashes per seconde. Aanvankelijk bestond er veel scepsis over dit soort apparaten. Het werd door velen afgedaan als scam. Een machine waarmee je slapend geld zou kunnen verdienen? Yeah right! Het leek zo onwerkelijk dat het wel bedrog moest zijn. Daar kwam nog bij dat je al maanden vooraf zo’n miner kon bestellen met een vooruitbetaling. Ondertussen werden de beloofde snelheden op de website van Butterfly Labs steeds omlaag geschroefd en de beloofde levertijd werd juist steeds langer.

Sommige mensen die er een besteld hadden waren het er al over eens: dat geld ben je kwijt. Aan de twijfel, of de machines ook werkelijk geproduceerd zouden worden en zouden presteren zoals beloofd, wordt nu een einde gemaakt. De eerste exemplaren worden op dit moment voor test reviews uitgeleverd. Nu maar hopen dat de fabrikant ook werkelijk de reeds betaalde exemplaren zal leveren. Hou op zijn minst rekening met een levertijd van enkele maanden. Het kan nog steeds op een teleurstelling uitlopen.

Het artikel gunt ons een blik op de binnenkant van de ASIC miner. De behuizing doet denken aan een Mac Mini, maar dan kleiner, iets hoger en zwart. Aan de voorkant zit een rood lampje en onderin zitten sleuven voor ventilatie. Het ding is met het verwijderen van vier schroeven te openen. Binnenin is een moederbord bevestigd met een centrale chip met forse koelribben, met daarboven een grote ventilator. Als je denkt dat het apparaat geruisloos is, vergeet het maar. Het klinkt als een föhn en wordt desondanks zo’n 80 graden van binnen. Het doel van de miner is zo veel mogelijk hashes verwerken met een zo laag mogelijk stroomverbruik. Deze 5 GHz miner doet zijn werk op een vrij constante 50 Watt en 0.73 ampere. Dat is beduidend minder als je dat vergelijkt met een miner die bijvoorbeeld een games PC met meerdere videokaarten inzet voor het delven naar Bitcoins.

Een blik op de binnenzijde van een Butterfly Labs 5Ghz ASIC miner (foto via Ars Technica)
Een blik op de binnenzijde van een Butterfly Labs 5Ghz ASIC miner (foto via Ars Technica)

Het is interessant om te zien of deze ASIC miner de komende tijd ook werkelijk een aardig aantal Bitcoins zal delven. Dat is afhankelijk van het moment, er komen steeds meer miners bij die op een steeds hoger tempo werken. De moeilijkheidsgraad neemt sterk toe.

Lee Hutchinson gaat de prestatie van deze ASIC miner bijhouden op Ars Technica. Hou het in de gaten.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet