BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Bitcoin overleeft ondanks problemen Mt.Gox

10 februari 2014 | Renger van Loon

BTC-e koersval tot 102 dollar

Het Japanse Mt.Gox, voorheen de grootste handelsplaats voor Bitcoin, heeft zeer grote problemen. In hun nieuwsbericht van 7 februari gaven zij veel te laat toe dat er problemen waren met opnames. Met een forse koersval tot gevolg. Ze zouden er maandag op terug komen met een uitvoeriger verklaring. Die verklaring is inmiddels gegeven op hun site, maar betekent geen geruststellend nieuws voor hun klanten. Voorlopig zijn er nog geen opnames mogelijk.

Opvallend is dat Mt.Gox de schuld vooral bij Bitcoin zelf legt: er zou een kwetsbaarheid in het systeem zitten waardoor dubbele uitgaven mogelijk zouden zijn. Dat is nu zo’n beetje de grootste angst van alle Bitcoin aanhangers. Die suggestie leidde direct tot een immense paniekverkoop op alle handelsplaatsen. Op BTC-e kelderde de koers omstreeks 11.00 uur in luttele minuten zelfs naar 102 dollar. Blijkt dat Mt.Gox zelf de wallet software niet op orde heeft en al een paar jaar hopeloos achter loopt met eigen gebouwde houtje-touwtje implementaties. Hoe zit het nu echt? We hadden het Satoshi Nakamoto liever zelf gevraagd, maar Greg Maxwell, een van de core developers van Bitcoin, legt het voor u uit: de fout ligt vooral bij Mt.Gox.

Ondertussen is Bitcoin op alle marktplaatsen redelijk hersteld en is het verlies over de dag nog enigszins beperkt gebleven.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet