BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Bitcoin opnames weer mogelijk op Chinese handelsplaatsen

02 juni 2017 | Renger van Loon

People's Bank of China

In het begin van 2017 werd er door de Chinese overheid vanwege regulering een beperking opgelegd aan Chinese handelsplaatsen, onder aanvoering van de People’s Bank of China (PBOC). Het was maandenlang niet mogelijk om als gebruiker je bitcoins op te nemen (withdrawals). Enkele grote handelsplaatsen (exchanges) laten vanaf 1 juni voorzichtig weer opnames toe.

De handelsplaatsen lagen vooral onder vuur vanwege de angst dat er oncontroleerbare, grote sommen geld zouden verdwijnen naar het buitenland. De handelsplaatsen moesten daarom hun systemen zodanig aanpassen dat er betere controle mogelijk is. In de afgelopen maanden werden er controles op locatie door de overheid uitgevoerd. Zodra de handelsplaats dan voldoet aan de eisen mag de handel zonder opnamerestrictie weer hervat worden. De regulering is dermate ingrijpend dat sommige handelsplaatsen in eerste instantie geen uitweg zagen dan (tijdelijk) te sluiten of kosten in rekening te brengen (fees), wat voorheen niet gebruikelijk was. De Chinese overheid dreigde met strafmaatregelen voor de handelsplaatsen die niet zouden voldoen. Wat dat inhield is niet bekend, maar dat het indruk heeft gemaakt is wel zeker. Marging trading werd een halt toegeroepen, wat kort gezegd neerkomt op handelen met geleend geld zodat je meer bitcoins kunt kopen dan je saldo toelaat, vooruitlopend op een koersstijging.

De eerste en grootste handelsplaats die voldoet aan de reguleringseisen is BTC China (BTCC), deze is speciaal voor inwoners van China. Daarnaast heeft BTCC ook een internationale handelsplaats. Ook OKCoin, de handelsplaats die als eerste de opnames stopzette, staat weer opnames toe. De verwachting is dat Huobi, de andere van de drie grootste Chinese handelsplaatsen, dat ook snel doet. Het effect is terug te zien in het volume dat op de handelsplaatsen verhandeld wordt, te zien op Bitcoinity.org. BTCC en OKCoin samen zijn op het moment van schrijven goed voor 25% van het totale volume dat wereldwijd verhandeld wordt en benaderen weer de volumes van de grootste Westerse handelsplaatsen, zoals Kraken en Bitstamp.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet