BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Bitcoin koers daalt na afblazen Segwit2x

11 november 2017 | Renger van Loon

De afgelopen dagen hield Segwit2x de gemoederen bezig, de langverwachte schaalvergroting van de Bitcoin blocksize als tweede stap van de New York agreement (NYA). De Bitcoin Core ontwikkelaars gaven een negatief advies en drongen aan op het afblazen van deze stap. De markt daarentegen was gretig, want er lag een gratis munt in het vooruitzicht die bij de hard fork zou vrijkomen voor alle Bitcoin eigenaren. Nu het voorlopig is afgeblazen is er een kentering in de koers waar te nemen.

Deze plotse ontwikkeling was terug te zien in een dramatisch koersval van de uiterst speculatieve Chain Split Tokens (CST) die al verhandeld werden op Bitfinex. Met de nieuwe splitsing van de blockchain in het vooruitzicht kon je bij deze handelsplaats al kooporders plaatsen op futures voor de twee uitkomsten: BT1 (Bitcoin met onveranderde blocksize van 1 Mb) en BT2 (Bitcoin met opgeschaalde blocksize van 2 Mb met afgesplitste blockchain). Nu de aanpassing van 2 Mb voorlopig van de baan is, zag je een dramatische koersval voor het BT2/USD handelspaar, dat in luttele minuten met veel geraas terug donderde van 888 naar een bodem van 1 US dollar, vanwaar het weer gestaag opkrabbelde. Eerder piekte BT2 al boven de 1400 dollar.

Dramatische koersval voor het BT2/USD handelspaar op Bitfinex, na het afblazen van de hard fork. BT2 is de future voor de verwachte Segwit2x afsplitsing van de originele Bitcoin, met 2 Mb schaalvergroting van de blocksize.

Ook de koers van Bitcoin zelf moest incasseren, hoewel dat in eerste instantie niet zo leek. Op 8 november 2017 rond 17 uur noteerde Bitcoin op de handelsplaats Bitfinex een all time high (ATH) van 7899.90 US dollar, kort nadat het nieuws over de afgeblazen Segwit2x hard fork bekend werd. Een uur later was er een korte correctie van 900 dollar. De dag erna verloor de koers verder grip. Drie dagen later stond de koers op ruim 1200 dollar verlies ten opzicht van de ATH.

Direct zag je in die dagen een verspreiding van het marktkapitaal richting altcoins die voorzichtig herstelden van de enorme koersdalingen die ze vanaf de zomer van 2017 doormaakten. Opmerkelijk genoeg ging er veel geld richting Bitcoin Cash, de nieuwe coin die bij eerdere hard fork een afsplitsing van de blockchain veroorzaakte. Bitcoin Cash heeft een blocksize van maar liefst 8 Mb en is gericht op snelle transacties. De koers van Bitcoin Cash was op 8 november zo’n 635 dollar, maar binnen twee dagen steeg de koers ruim boven de 1000 dollar.

De tendens is dat veel Bitcoin bezitters trouw zullen blijven aan de richting die de oorspronkelijke Bitcoin Core developers zullen inslaan. Voorlopig betekent dat we nog geen werkende oplossing hebben voor de trage verwerkingssnelheid en schaalvergroting op de lange baan is geschoven. Hoe lang dat nog zo voortduurt is onzeker, het moment van acceptatie kan eerder zijn dan je verwacht. De markt lijkt zijn wonden te likken. Een verdere koersval is niet uitgesloten.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet