BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Bitcoin door 300 dollar grens

12 juli 2015 | Renger van Loon

Bull market

In januari 2015 behaalde Bitcoin een triest dieptepunt met een koers van 152 dollar op Bitstamp, gemeten vanaf het moment dat de koers op zijn hoogst was in november 2013 met een stand van 1163 dollar. Het vertrouwen was weg en nieuwe lichtpunten bleven uit, waardoor de prijs steeds verder wegzakte. De virtuele munt kon het negatieve imago niet van zich afschudden in de media. Grote boosdoeners waren de nasleep van Silkroad, de zwarte markt voor verboden middelen die door de FBI werd opgerold, en de fraude bij de destijds grootste handelsplaats MtGox. Het had de naam van Bitcoin zwaar bezoedeld. Wat overbleef waren discussies over regulering van de markt en de steeds maar uitgestelde acceptatie door grote financiƫle instellingen.

De aanwas van alternatieve cryptocoins leek niet te stoppen, waardoor het leek of Bitcoin als digitale oermunt al weer achterhaald was. Altcoins als Darkcoin en Startcoin waren aantrekkelijk vanwege respectievelijk de mogelijkheid van volledig anonieme transacties en het crowdfunding principe.

Wat doet Bitcoin nu? Na het dieptepunt in januari krabbelde de munt wel wat op, maar slaagde er in maart nog niet in om de grens van 300 dollar te doorbreken. Er volgde een periode van afvlakking met een koers die schommelde tussen de 220 en 240 dollar. Op 12 juli daarentegen lukte het wel. Op alle grote handelsplaatsen is de 300 dollar grens doorbroken, zowel bij Bitstamp, Bitfinex als BTC-e. Op de Chinese handelsplaatsen doet Bitcoin het buitengewoon goed, met een stand boven de 1900 yuan en zelfs een uitschieter naar 2222 yuan (ongeveer 357 dollar) op Huobi.

Bitcoin lijkt momenteel niet erg gevoelig voor de ontwikkelingen rondom Griekenland, hoewel velen dat juist verwachten. In april en mei 2013 beschouwde men de situatie in Cyprus als de grote motor achter de koersstijging tot 266 dollar. Een soortgelijke paniekstroom van spaargeld via Bitcoin kunnen we niet verwachten. Dat zal ook niet zo maar lukken, de Griekse banken zijn momenteel nog dicht. Bovendien hebben de grote spaarders hun vlucht al gemaakt.

Het lijkt er dus op dat het algehele vertrouwen in de virtuele munt weer groeit, wat is af te zien aan de koers.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet