BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Bitcoin bereikt recordhoogte

06 november 2013 | Renger van Loon

De afgelopen weken werd al zichtbaar dat Bitcoin op weg was naar een nieuw record. In april werd kortstondig een piek behaald van 266 dollar. Menigeen sprak daarna over een zeepbel toen ze zagen dat de koers in enkele uren zwaar kelderde. Desondanks werd vandaag een nieuw hoogtepunt gehaald van 272 dollar op de Japanse handelsplaats Mt.Gox. Aan het begin van de zomer stond Bitcoin erg laag, op het dieptepunt zo’n 70 dollar. Terugkijkend komt dat neer op een waardestijging van bijna 400% in 5 maanden. In oktober zag je een sterke spurt naar boven en verdubbelde de virtuele munt in waarde.

Bitcoin bereikt nieuw hoogtepunt in november 2013
Bitcoin bereikt nieuw hoogtepunt in november 2013

Wat veroorzaakt deze ongekende run? Er is in China een grote vraag naar Bitcoin. Er zijn daar verschillende nieuwe wisseldiensten van de grond gekomen en er is grote media aandacht. De wisseldienst BTCChina is zelfs Mt.Gox en Bitstamp voorbijgestreefd. Tevens is de moeilijkheidsgraad om Bitcoins te delven enorm toegenomen. Het loont niet meer om met eigen hardware Bitcoins te delven, dat lukt nu enkel met dure, geavanceerde ASIC mining rigs. Wil je dus Bitcoins in handen krijgen, dan zul je ze moeten kopen. De hype wordt tevens versterkt door succesverhalen, zoals dat van de Noorse jongen die bij wijze van proef in 2009 voor 27 dollar aan Bitcoins kocht en ze op zijn computer bewaarde. Tot voor kort was hij vergeten dat hij ze daar had staan. Onlangs realiseerde hij dat zijn investering inmiddels een kleine miljoen dollar waard was geworden. Buiten de hype krijgt Bitcoin steeds meer serieuze erkenning. Men spreekt al over een begrip dat de wereldeconomie zal veranderen.

Bitcoin is nu zo duur dat dat nieuwe kopers ook weer afschrikt. Want wat als de waarde plotseling sterk daalt? Om die reden kijkt men ook naar alternatieve virtuele munten, zoals Litecoin (LTC), die lijkt nu in het kielzog van Bitcoin mee te komen. Ook op deze munt is afgelopen weken een run ontstaan. Op 22 oktober was Litecoin op een tijdelijk dieptepunt van 1,60 dollar. Op moment van schrijven piekt Litecoin op de Russische markt BTC-e boven de 3,30 dollar. Op het Chinese OKCoin is de stand voor Litecoin zelfs 21,75 Chinese yuan, dat is omgerekend 3,48 dollar. Voor deze munt dus een verdubbeling in twee weken tijd. De koers van Litecoin is echter bijzonder instabiel en heeft veel te leiden onder handelaren die grote aantallen dumpen nadat ze eerst een koersstijging manipuleren.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet