BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Altcoins vechten om plaats naast Bitcoin

26 november 2013 | Renger van Loon

Momenteel hikt Bitcoin tegen de 900 dollar grens, de uitschieter die ons boven de 1000 brengt is echter nog niet genoteerd. De gekte lijkt even gesust… of is dit slechts schijn? De gekte is overgeslagen naar de alternatieven voor Bitcoin, de kleinere ‘altcoins’. Daar zijn de feestjes.

Op BTC-e, de grootste altcoin handelsplaats van dit moment, maken deze munten plotseling heel grote sprongen. De muntjes met de laagste volumes zijn het makkelijkst te manipuleren, dus die springen het hoogst als iemand de aankopen weet te stuwen (pump). Doel voor daghandelaren is uiteraard om dan op de piek te cashen (dump). Goed gecoƶrdineerde pumps die elkaar opvolgen, kunnen de prijs van een munt naar een stabiel, hoog niveau brengen, maar meestal betekenen ze verlies voor de massa (veelal nieuwkomers) die zich liet meeslepen. In de reguliere financiƫle wereld zijn zogenoemde pump-and-dump-schemes een onethische en zelfs strafbare handelswijze. Oppassen dus.

Litecoin doorbrak gisteravond de 10 dollar en stijgt vandaag door naar zo’n 14 dollar. Op dit moment zien we een onwerkelijk grote sprong voor Novacoin (NVC), die plotseling 400% stijgt naar maar liefst 28 dollar. Namecoin (NMC) klimt mooi gestaag zo’n 300%. De vraag is echter wie zich echt – en blijvend – als tweede virtuele munt naast Bitcoin mag plaatsen. Litecoin lijkt nog steeds de beste papieren te hebben, maar de markt is nog niet overtuigd. Peercoin (PPC) lijkt ook een blijvertje. In dit artikel van de New York Times worden beide munten besproken. Er zijn momenteel al heel veel alternatieve virtuele munteenheden in omloop. Op Cryptsy kun je er maar liefst 60 verschillende verhandelen.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet