BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Zcash (ZEC)?

30 september 2017 | Renger van Loon

Zcash ZEC

Zcash (ZEC) is een gedecentraliseerde open source cryptocurrency of altcoin die privacy waarborgt en je de keuze biedt om transacties wel of niet transparant te doen. Betalingen met Zcash worden net als bij Bitcoin gepubliceerd in een openbaar grootboek (blockchain), maar de afzender, de ontvanger en het bedrag van de transactie blijven privĂ©.

Zcash is voortgekomen uit hoogwaardig cryptografisch onderzoek en is gebouwd door een team van security experts, waarbij de Bitcoin Core code is gebruikt waarop is doorontwikkeld met de focus op privacy. Middels geavanceerde cryptografische technieken, die zero-knowledge proofs (of zk-SNARK’s) worden genoemd, kan een transactie worden gevalideerd zonder de specifieke informatie ervan bloot te geven. Toch kan er zo gecontroleerd worden of de balansen kloppen en nergens tegoeden worden verduisterd.

Met Zcash kun je net als met Bitcoin betalingen doen die in een publiek grootboek (blockchain) worden gepubliceerd, maar je kunt er ook voor kiezen om dit geheel af te schermen zodat je anonimiteit gewaarborgd is. Zcash betalingen die van een afgeschermd adres naar een tranparant adres worden verstuurd, tonen de balans van ontvangen bedragen. Betalingen van een transparant adres naar een afgeschermd adres, verhullen het ontvangen bedrag.

Als je meer wilt weten over de werking van dit principe, raadpleeg dan de uitleg over zk-SNARK’s. Voor ontwikkelaars is er een support pagina.