BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Polkadot (DOT)?

27 juni 2021 | Renger van Loon

Polkadot DOT

Polkadot is een ambitieus blockchain project dat Ethereum voorbij wil streven in veiligheid, functionaliteit, schaalbaarheid en innovatie. Daarbij ligt de nadruk op interoperabiliteit, de mogelijkheid om aan te sluiten op andere blockchains. DOT is de crypto token of cryptomunt waarmee je transacties op het Polkadot netwerk kunt doen.

Polkadot klinkt nogal frivool, net als het liedje uit de jaren zestig van Brian Hyland met de naam “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”. Het Polkadot crypto project is een echt serieus project, geen memecoin of iets dergelijks. De kleur die er bij hoort is in dit geval niet geel, maar hard roze. Wat maakt Polkadot zo bijzonder?

Een introductie

De basis voor het Polkadot project is de software bibliotheek van Substrate, waarmee je als ontwikkelaar je eigen blockchain kunt opzetten voor je eigen cryptomunten en gedecentraliseerde systemen. Zodra de aangepaste chain is verbonden met het Polkadot-netwerk, wordt deze interoperabel met alle andere parachains op het netwerk. Het bouwen van cross-chain applicaties, producten en services zou met dit ontwerp een stuk eenvoudiger moeten worden.

Op deze manier wil Polkadot een ecosysteem van tokens (crytomunten) opzetten en concurreert met een aantal andere blockchains met datzelfde doel zoals Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) en EISIO (EOS). Polkadot, gelanceerd in 2020, is echter een van de nieuwste en introduceert een aantal nieuwe technische functies voor dit ambitieuze doel.

Om te beginnen is Polkadot ontworpen om twee soorten blockchains te gebruiken. Een hoofdblockchain, de Relais Chain genoemd, waar transacties permanent zijn, en door de gebruiker gemaakte netwerken, Parachains genoemd.

Parachains kunnen worden aangepast voor een willekeurig aantal toepassingen en worden ingevoerd in de hoofdblockchain, zodat parachain-transacties profiteren van dezelfde beveiliging als de hoofdblockchain.

Met dit ontwerp beweert het Polkadot-team dat transacties veilig en nauwkeurig kunnen worden gehouden met alleen de computerbronnen die nodig zijn om de hoofdketen te laten draaien. Gebruikers krijgen echter het extra voordeel dat ze veel parachains kunnen aanpassen voor veel verschillende toepassingen.

Het Polkadot-team meent dat dit ontwerp zijn gebruikers in staat stelt transacties meer privé en efficiënter uit te voeren, waardoor blockchains worden gecreëerd die geen gebruikersgegevens bekendmaken aan het openbare netwerk of die anderszins een groter aantal transacties verwerken.

Polkadot heeft een bij aanvang een enorm bedrag opgehaald van investeerders via de Initial Coin Offerings (ICO’s) van de DOT-token, waardoor het een van de best gefinancierde blockchain-projecten in de geschiedenis is.

Gebruikers die op de hoogte willen blijven van de huidige ontwikkelingsstatus van het project, kunnen de officiële routekaart van het Polkadot-project volgen voor actuele details.

Wie heeft Polkadot gemaakt?

Polkadot werd in 2016 opgericht door Dr. Gavin Wood (een mede-oprichter van Ethereum), samen met mede-oprichters Peter Czaban en Robert Habermeier.

Wood’s achtergrond is opmerkelijk vanwege de uitvinding van Solidity, de taal die door ontwikkelaars wordt gebruikt om gedecentraliseerde applicaties (dapps) op Ethereum te schrijven. Hij was ook de eerste CTO van de Ethereum Foundation en was eerder onderzoekswetenschapper bij Microsoft.

Wood richtte in 2015 samen met Jutta Steiner het bedrijf Parity Technologies op. Het doel was om projecten te implementeren die op Ethereum wilden voortbouwen. Het werkte ook aan software die essentieel is voor het aandrijven van Ethereum, waaronder een van de twee clients die door een meerderheid van netwerkknooppunten worden beheerd. Parity Technologies onderhoudt nu Substrate.

Web3 Foundation

De Web3 Foundation is de non-profitorganisatie die de tokenverkopen van Polkadot heeft uitgevoerd. Gavin Wood is ook de voorzitter en hij heeft het samen met Pete Czaban opgericht.

De Web3 Foundation ontving 30% van het geld van het tokenaanbod en houdt toezicht op de toewijzing van die fondsen voor de bevordering van de ontwikkeling van Polkadot.

Hoe werkt Polkadot?

Het Polkadot-netwerk maakt het mogelijk om drie soorten blockchains te creëren.

 • Relais Chain – De belangrijkste Polkadot-blockchain, op dit netwerk worden transacties afgerond. Om een hogere snelheid te bereiken, scheidt de relaisketen de toevoeging van nieuwe transacties van het valideren van die transacties. Met dit model kan Polkadot volgens tests uit 2020 meer dan 1000 transacties per seconde verwerken.
 • Parachains – Parachains zijn aangepaste blockchains die de computerbronnen van de relais chain gebruiken om te bevestigen dat transacties nauwkeurig zijn.
 • Bridges – Bruggen zorgen ervoor dat het Polkadot-netwerk kan communiceren met andere blockchains. Er wordt gewerkt aan bruggen met blockchains zoals EOS, Cosmos, Ethereum en Bitcoin, waardoor tokens kunnen worden geruild zonder een centrale uitwisseling.

Relais Chain

Om het netwerk in overeenstemming te houden over de toestand van het systeem, gebruikt de Polkadot Relay Chain een variatie op Proof-of-Stake (PoS) consensus genaamd Nominated-Proof-of-Stake (NPoS).

Met dit systeem kan iedereen die DOT inzet, door de tokens in een speciaal contract te vergrendelen, een of meer van de volgende rollen vervullen die nodig zijn voor de werking ervan:

 • Validators: Valideren gegevens in parachain-blokken. Ze nemen ook deel aan consensus en stemmen over voorgestelde wijzigingen in het netwerk.
 • Nominators: Beveiligen de relaisketen door betrouwbare validators te selecteren. Nominators delegeren hun ingezette DOT-tokens aan validators en wijzen dus hun stemmen aan hen toe.
 • Collators: Slaan via nodes de volledige geschiedenis op voor elke parachain en voegen parachain-transactiegegevens samen tot blokken die aan de Relais Chain worden toegevoegd.
 • Fishermen: Houden het Polkadot-netwerk in de gaten en rapporteren slecht gedrag aan validators.

Gebruikers die DOT inzetten en deze rollen vervullen, komen ook in aanmerking voor beloningen die in DOT worden uitgekeerd.

Polkadot-bestuur

Drie soorten Polkadot-gebruikers kunnen de ontwikkeling van de software beïnvloeden, waaronder:

 • DOT-houders – Iedereen die DOT-tokens koopt, kan hun DOT’s gebruiken om wijzigingen aan het netwerk voor te stellen en grote wijzigingen die door anderen worden voorgesteld, goed te keuren of af te wijzen.
 • De Raad – Door DOT-houders gekozen raadsleden zijn verantwoordelijk voor wijzigingsvoorstellen en het bepalen welke door DOT-houders voorgestelde wijzigingen in de software worden aangebracht. Voorstellen van leden van de Raad hebben minder stemmen nodig om te worden goedgekeurd dan die van gewone DOT-houders.
 • De technische commissie – Deze groep bestaat uit teams die actief bezig zijn met het bouwen van Polkadot en kan speciale voorstellen doen in geval van nood. De leden van de technische commissie worden via stemming gekozen door de leden van de Raad.

Wat maakt Polkadot anders dan Ethereum?

Aangezien ze een spraakmakende oprichter delen, is er veel gespeculeerd over wat Polkadot anders maakt dan Ethereum.

Polkadot en de aanstaande grote update van Ethereum, bekend als Ethereum 2.0, hebben inderdaad veel overeenkomsten in ontwerp en werking.

Beide netwerken werken met een hoofdblockchain waar transacties worden afgerond en maken het mogelijk om veel kleinere blockchains te creëren die gebruikmaken van de bronnen. Beide technologieën gebruiken ook staking in plaats van mining om het netwerk gesynchroniseerd te houden.

Er wordt onderzocht hoe transacties tussen de netwerken interoperabel kunnen worden gemaakt. Parity heeft bijvoorbeeld technologie ontwikkeld die is ontworpen voor gebruikers die mogelijk applicaties willen inzetten die gebruikmaken van de code en community van Ethereum, maar die op Polkadot zouden draaien.

Ten slotte kunnen ontwikkelaars het ontwikkelingsraamwerk van Polkadot gebruiken om een kopie van de Ethereum-blockchain te simuleren die kan worden gebruikt in hun eigen aangepaste blockchain-ontwerpen.

Waarom heeft DOT waarde?

De DOT-token speelt een sleutelrol bij het onderhouden en exploiteren van het Polkadot-netwerk.

Door DOT te bezitten en uit te zetten (staking), krijgen gebruikers de mogelijkheid om te stemmen op netwerkupgrades, waarbij elke stem evenredig is aan de hoeveelheid DOT-tokens die ze inzetten. Vanaf 2020 levert het uitzetten van DOT op Kraken een jaarlijks rendement van 12% op.

Polkadot beloont deze gebruikers met nieuw vrijgekomen DOT op basis van het aantal tokens dat ze in stake zetten, waarbij alle vier de belangrijkste consensusrollen worden beloond.

Van belang voor investeerders is echter dat de softwareregels van Polkadot aanvankelijk de creatie van 10 miljoen DOT toestonden, zonder gelimiteerd aanbod. In plaats daarvan wordt verwacht dat nieuwe DOT-tokens voor altijd zullen worden vrijgegeven, tegen een vooraf bepaald inflatiepercentage.

Een stem van de tokenhouder in 2020 veranderde later de standaardeenheid voor DOT-tokens, waarbij de basiseenheid van de valuta werd verschoven en de voorraad werd teruggebracht tot 1 miljard DOT.

Waarom DOT gebruiken?

Gebruikers kunnen het Polkadot-netwerk aantrekkelijk vinden vanwege de focus op het faciliteren van interoperabiliteit tussen blockchains.

Verder bouwen er al verschillende projecten op Polkadot. Enkele voorbeelden zijn een cloudplatform, een portemonnee voor browserextensies en verschillende soorten blokverkenners.

DOT kan interessant zijn voor beleggers die beloningen willen verdienen met uitzetten (staking). Kraken biedt bijvoorbeeld een staking-service waarmee gebruikers DOT kunnen inzetten en 12% jaarlijkse rente kunnen verdienen, zodat je als het ware een passief inkomen creëert.

Bezitters van het Polkadot-token hebben de volledige controle over het protocol, het protocol opereert dus zonder centrale partij. Wanneer er een verandering plaatsvindt aan het netwerk zal de Polkadot community hierover stemmen door middel van de DOT-Token. Op veel andere blockchain platforms hebben miners exclusieve privileges, zoals het beheren van upgrades aan het netwerk en andere uitzonderlijke gebeurtenissen. Binnen het Polkadot protocol is dit anders geregeld en wordt dit ook bepaald door de DOT-houders zelf.

Samenvatting

 • Decentralized Finance (DeFi) platform
 • Proof of Stake
 • Jaarlijkse rente van 12%
 • Interoperabel met andere blockchains
 • Beter beveiligingsmodel
 • Bestuur ligt bij token bezitters
 • Energiezuinig
 • Schaalbaar
 • Innovatief

Gerelateerd aan

 • Kusama (KSM)

Actuele koers van Polkadot (DOT)

Waar te koop?

De Polkadot (DOT) token kun je kopen bij de volgende exchanges: