BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Cardano (ADA)?

10 juli 2021 | Renger van Loon

Cardano ADA

Introductie

Cardano is een vooruitstrevend Proof-of-Stake blockchain platform waarop transacties plaatsvinden met de cryptomunt ADA. Als je over deze cryptomunt beschikt heb je een aantal privileges op het netwerk, waarmee je in staat bent om het netwerk te exploiteren en mee te stemmen over wijzigingen in de software.

Ontwikkelaars kunnen de Cardano-blockchain gebruiken voor bekende functies, waaronder het samenstellen en uitvoeren van slimme contracten en het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Cardano verschilt echter van de andere projecten door de nadruk te leggen op een empirische benadering van het ontwerp, gericht op een academische nauwkeurigheid die de acceptatie van de technologie moet stimuleren.

Dus hoewel Cardano misschien geen nieuwe baanbrekende functies belooft, kunnen gebruikers en ontwikkelaars ontdekken dat de cryptocurrency aantrekkelijke optimalisaties biedt op basis van wetenschappelijk onderzoek en formele verificatie, een proces waarmee de code wiskundig wordt geverifieerd.

Consensus

Orobouros is het Proof-of-Stake (PoS) consensusalgoritme dat wordt gebruikt door computers waarop de Cardano-software wordt uitgevoerd om het netwerk te beveiligen, transacties te valideren en nieuw vrijgekomen ADA te verdienen. De naam Ouroboros komt uit de Griekse mythologie. Ouroboros was een slang die zijn staart in zijn bek had en zodoende een cirkel van oneindigheid illustreerde en dat is een toepasselijke naam voor het protocol. Ouroboros is het eerste aantoonbaar veilige Proof-of-Stake-protocol en het eerste blockchain-protocol dat is gebaseerd op peer-reviewed onderzoek. Ouroboros combineert unieke technologie en wiskundig geverifieerde mechanismen – die op hun beurt gedragspsychologie en economische filosofie combineren – om de veiligheid en duurzaamheid van de blockchains die ervan afhankelijk zijn te waarborgen. Het resultaat is een protocol met bewezen veiligheidsgaranties dat de verspreiding van wereldwijde, permissieloze netwerken met minimale energievereisten mogelijk maakt – waarvan Cardano de eerste is. Bovendien is de code van Cardano geschreven in de formeel gespecificeerde Haskell-programmeertaal, die veel wordt gebruikt in de bank- en defensiesector.

Vanaf 2020 heeft IOHK, het bedrijf dat Cardano heeft gebouwd, meer dan 90 academische papers gepubliceerd waarin de technologie wordt geschetst, waarbij partnerschappen met wereldwijde universiteiten zijn ontstaan. Het Cardano-team publiceert dit onderzoek nu via zijn officiële website , waar het ook minder technische gebruikers op de hoogte houdt van de status van zijn roadmap via blogposts en video’s.

Wie heeft Cardano gemaakt?

Cardano is in 2017 gemaakt door technologen Charles Hoskinson en Jeremy Wood.

De meest spraakmakende van de twee mede-oprichters, Hoskinson, is een mede-oprichter van Ethereum (ETH) en diende korte tijd als CEO voor een geplande onderneming met winstoogmerk voor het project.

Vandaag de dag wordt Cardano onderhouden door drie afzonderlijke en onafhankelijke organisaties.

Waaronder:

  • De Cardano Foundation – Deze non-profitorganisatie, gevestigd in Zwitserland, is verantwoordelijk voor het toezicht op en het toezicht op de ontwikkeling van de Cardano-blockchain.
  • IOHK – Mede opgericht door Hoskinson en Wood, heeft IOHK Cardano gebouwd en Ouroboros ontworpen, het proof-of-stake-algoritme dat Cardano gebruikt om zijn netwerk te beheren.
  • Emurgo – Het bedrijf dat belast is met het aanmoedigen van bedrijven en grotere organisaties om de technologie van Cardano te gebruiken.

Op het moment van de lancering werden ongeveer 31 miljard ADA gecreëerd, waarvan bijna 26 miljard werd verkocht aan investeerders door een in Japan gevestigd bedrijf dat was ingehuurd om de verkoop te beheren. Deelnemers konden vouchers kopen die later konden worden ingewisseld voor ADA bij de release van de software.

De overige 5 miljard ADA werden verdeeld onder IOHK, Emurgo en de Cardano Foundation.

Hoe werkt Cardano?

Cardano’s primaire use case is om transacties in zijn eigen cryptocurrency, ADA, toe te staan ​​en om ontwikkelaars in staat te stellen veilige en schaalbare applicaties te bouwen die erdoor worden aangedreven.

De Cardano-blockchain

De Cardano-blockchain zelf is verdeeld in twee lagen:

  • De Cardano Settlement Layer (CSL) – De CSL wordt gebruikt om ADA over te dragen tussen rekeningen en om transacties vast te leggen.
  • De Cardano Computation Layer (CCL) – De CCL bevat de slimme contractlogica die ontwikkelaars kunnen gebruiken om fondsen programmatisch te verplaatsen.

Verder kunnen computers met de Cardano-software deelnemen als een van de drie knooppunten.

  • mCore-knooppunten – Zet ADA-tokens in en neem deel aan blockchain-governance
  • Relay nodes – Verzend data tussen mCore nodes en het openbare internet
  • Edge-knooppunten – Creëer cryptocurrency-transacties.

Sinds 2017 heeft Cardano 5 belangrijke platformupgrades ondergaan, waaronder Byron, dat voor het eerst de overdracht voor ADA-cryptocurrency mogelijk maakte en Voltaire, dat een nieuw model introduceerde voor hoe gebruikers ontwikkeling voor softwarewijzigingen konden financieren.

Ouroboros

Ouroboros verdeelt tijd in epochs (periodes) en slots (momenten), waarbij periodes de overkoepelende tijdspannes zijn, en momenten stappen van 20 seconden binnen de periodes.

Binnen elke slot wordt willekeurig een slotleider gekozen die verantwoordelijk is voor het kiezen van de blokken die aan de blockchain worden toegevoegd. Alleen mCore-knooppunten kunnen worden gekozen om slotleiders te worden.

Ouroboros maakt twee soorten blokken mogelijk die aan de blockchain worden toegevoegd:

  • Genesis-blokken: neem de lijst op van alle slotleiders die bij het tijdperk horen en bevat een reeks hoofdblokken
  • Hoofdblokken: Bevat alle transactie-informatie, voorstellen voor software-updates en de lijst met stemmen voor deze updates.

Zodra het tijdperk is afgelopen, kiezen de vorige slotleiders de slotleiders van het volgende tijdperk.

De stemmingen vinden plaats via een mechanisme waarbij elke slotleider een “munten gooien act” uitvoert, wat volgens het Cardano-team de willekeurigheid verhoogt waarmee nieuwe slotleiders worden gekozen. 

Cardano-gebruikers moeten ADA kopen om transacties te vergemakkelijken en deel te nemen aan het bestuur.

Het eigendom van het token bepaalt wie een slotleider wordt en nieuwe blokken toevoegt, en wie een deel van de vergoedingen verdient die worden betaald voor transacties in blokken.

ADA-tokens worden ook gebruikt om te stemmen over softwarebeleid, zoals het inflatiepercentage, waardoor deelnemers worden gestimuleerd om ADA te houden en de toekomstige waarde ervan te waarborgen.

Met de Shelley-platformupgrade-release maakte Cardano gedelegeerd staken mogelijk. Hierdoor kunnen ADA-eigenaren stemmen toewijzen aan andere gebruikers en ADA-beloningen verdienen op de live blockchain.

Het maximale aanbod van ADA is verder beperkt tot 45 miljard tokens. Vanaf begin 2020 zijn er 31 miljard ADA in omloop, en de resterende 14 miljard zullen naar verwachting worden uitgegeven door middel van minting.

Waarom Cardano gebruiken?

Gebruikers kunnen het Cardano-project aantrekkelijk vinden vanwege de wetenschappelijke filosofie en sterke toewijding aan peer-reviewed academisch onderzoek.

De Cardano-blockchain kan ook interessant zijn voor ontwikkelaars die gedecentraliseerde applicaties willen lanceren. Tot op heden zijn er verschillende projecten op het platform gebouwd.

Enkele voorbeelden zijn een traceerbaarheidsoplossing voor ondernemingen en een incentiveplatform voor de werkplek.

Beleggers kunnen ook proberen ADA aan hun portfolio toe te voegen als ze denken dat de markt op een dag de voorkeur zal geven aan stakingsprotocollen en blockchains die zijn gebouwd om gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken.

Actuele koers van Cardano (ADA)

Waar te koop?

De Cardano (ADA) cryptomunt kun je kopen bij de volgende exchanges: