BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Ardor (ARDR)?

12 januari 2019 | Renger van Loon

Ardor ARDR

Ardor is een Blockchain-as-a-Service (BaaS) platform voor bedrijven, ontwikkeld door Jelurida. Het is feitelijk een compleet ecosysteem waar verschillende partijen met elkaar kunnen communiceren op één enkel platform. Een van de belangrijkste kenmerken van Ardor is de mogelijkheid om eigen child chains te maken binnen het Ardor ecosysteem en deze te beheren met verschillende functies en plug-ins. Jelurida heeft de Ignis child chain als de eerste aftakking op Ardor ontwikkeld om de mogelijkheden van de architectuur tot leven te brengen.

Op 10 januari 2019 heeft Ardor (ARDR) een hard fork van zijn openbare blockchain uitgevoerd. ARDR en de Ignis (IGNIS) child chain zijn verplaatst naar een nieuw blok. Het platform is geüpgraded naar de nieuwe versie met een nieuwe child chains en functies. De Ardor hard fork was een geplande upgrade van het platform. De munt is niet opgesplitst in twee nieuwe, zoals bijvoorbeeld Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Met de uitgave van een nieuwe versie breidde Jelurida zijn blockchain uit met een nieuwe child chain van de Max Property Group (MPG / MaxPropertyG) die zich bezig houdt met vastgoedinvesteringen. Wat interessanter is, is dat Lightweight Contracts nu eindelijk beschikbaar zijn op het mainnet.

Lightweight Contracts

Lightweight Contracts zijn het antwoord van Ardor op smart contracts, zoals Ethereum die oorspronkelijk had bedacht. Ze zijn ook ontworpen om processen op de blockchain te automatiseren, maar hebben verschillende belangrijke voordelen:

  • Terwijl smart contracts worden geschreven met nieuwe programmeertalen, gebruikt de oplossing van Ardor de solide programmeertaal Java, die meer wijdverspreid is. Het is een vertrouwd en toegankelijk hulpmiddel voor ontwikkelaars, waardoor het prettiger is om mee te werken.
  • Lightweight Contracts hebben een eenvoudige upgrade workflow, zodat bugs veel sneller verholpen kunnen worden. Het enige dat een ontwikkelaar hoeft te doen is een nieuwe versie van het contract te implementeren en vervolgens de bestaande verwijzingen ernaar geleidelijk bijwerken.
  • Lightweight Contracts kunnen worden geïntegreerd met externe systemen, waaronder game engines, cloudservices en databases. Zo kunnen oudere (legacy) systemen gemakkelijk worden opgewaardeerd met functionaliteit van de blockchain.

Het Ardor platform heeft een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt en is erg vooruitstrevend. Een bijzondere eigenschap van de Ardor wallet software is dat het een Decentralized Exchange (DEX) biedt, een mogelijkheid om direct vanuit de wallet andere crypto assets te verhandelen. Met de koppeling van AEUR is het mogelijk om Ardor met euro’s aan te kopen. De nieuwe MGP asset is nu ook direct te koop via de Ardor wallet, en is zowel met ARDR als IGNIS te betalen. Indien u namelijk de Initial Coin Offering (ICO) van Max Property G heeft gemist, of geen behoefte had aan de vereiste Know Your Customer ID-controle vooraf, dan biedt dit mogelijkheid om alsnog in te stappen. U dient wel de laatste versie van de wallet te installeren.

Voor Ardor heeft Freewallet een mooie en slimme mobiele wallet ontwikkeld.