BITkoers
Bitcoin koers, nieuws en achtergronden
BTC/USD
$-
BTC/EUR €-

Wat is Lisk?

07 juni 2017 | Renger van Loon

Lisk

In de periode van 22 gebruari tot 21 maart 2016 werd Lisk via een Initial Coin Offering (ICO) in de voorverkoop gedaan om zodoende 5,8 miljoen dollar te verzamelen voor de ontwikkeling van de munt. Op 24 mei 2016 werd de munt ook op de handelsplaatsen aangeboden, zodat iedereen ze kon kopen. Zo’n voorverkoop was in 2016 nog een vrij nieuw concept, waarbij het erg onzeker was om er in te stappen. Een andere ICO dat jaar, die van The DAO, een token op basis van Ethereum die je met Ether in de voorverkoop kon aanschaffen, bleek een ernstige kwetsbaarheid te hebben. Met als gevolg de verduistering van vele miljoenen aan Ether. Lisk had een erg goede start, maar daarna werd het een beetje stil.

Nu een jaar later, begint de munt van de vlakke koers los te komen. Lisk is een naam die makkelijk blijft hangen, maar wat is het eigenlijk voor munt? Wat Lisk in de PR een beetje fout doet, is dat het nog geen duidelijke visie heeft beschreven. Die visie is er wel degelijk, maar die wordt beetje bij beetje onhult op de blog. Het werkt in de hand dat mensen gaan speculeren, zo gaan er ook een hoop misvattingen rond.

Een paar feiten op een rij:

Lisk is geen afsplitsing of afgeleide van Ethereum, maar is ontstaan uit het Crypti project Oliver. Op basis daarvan werd een nieuw gedecentraliseerd blockchain applicatie platform gelanceerd. Er zijn interessante verschillen tussen Lisk en Ethereum, zoals het gebruik van het Delegated Proof of Stake (DPoS) algoritme en het gebruik van sidechains. Deze eigenschappen maken het platform vrij uniek op dit moment.

Lisk maakt gebruik van JavaScript. Dat is best opmerkelijk. JavaScript kun je als beperktere scripttaal voor webapplicaties niet vergelijken met de zwaardere programmeertalen zoals Java of C++. Dat lijkt een zwakte vanwege kans op kwetsbaarheden en technische beperkingen. Het team heeft juist voor JavaScript gekozen, omdat het mogelijkheden biedt voor implementatie in webapplicaties, in het tastbare deel waar de gebruiker in controle is: de user interface. Lisk is dus een ideaal platform om te koppelen, waarbij je als webontwikkelaar vrij makkelijk de implementatie kan doen van gebruiksvriendelijke functionaliteit. De makers van Lisk voorspellen dat we heel mooie, toegankelijke applicaties tegemoet gaan zien, die laagdrempelig gebouwd kunnen worden door webontwikkelaars. Voor hen is een Application Programming Interface (API) beschikbaar, met een code bibliotheek die rechtstreeks aansluit op de functionaliteit die Lisk in de kern biedt. Deze kern, die moet uitblinken in veiligheid en maximale snelheid, is niet gebouwd JavaScript, maar in de robuuste programmeertaal C++.

Lisk heeft een grote partner aangetrokken voor de ontwikkeling van JavaScript toepassingen (apps). Samen met Microsoft Azure brengen zij de Lisk BlockChain Application Platform naar de Azure cloud. Microsoft heeft dat groots opgepakt door Lisk officieel te integreren in het Azure Blockchain as a Service (BaaS) programma. Op die manier kunnen ontwikkelaars wereldwijd aan de slag om hun Lisk applicaties te ontwikkelen, te testen en uit te rollen op de infrastructuur die Microsoft in hun cloud-oplossingen biedt. Dat zal de weg effenen voor grootste ontwikkelingen.

Lisk kan als altcoin een interessante koop zijn voor de langere termijn. Houd daarbij goed in de gaten welke vorderingen het ontwikkelteam maakt met het platform en hoe Microsoft daarin ondersteunt, zij kunnen een grote aanjager zijn. Wil je investeren of speculeren op een aantrekkende koers? Volg dan de Lisk blog. Beoordeel de eerste apps die straks uitkomen. Als het de interesse van de markt weet te versterken zal de market cap en prijs verder toenemen. Als het enigszins kan concurreren met Ethereum, of zelfs voorbij kan streven, dan heeft Lisk bijzonder veel potentie.

Je kunt Lisk verhandelen tegen Bitcoin op Poloniex. De koers van Lisk kun je gedetailleerd analyseren op Cryptowat.ch.

Wil je Lisk lokaal gaan opslaan in een eigen wallet, dan heb je keuze uit twee smaken. Lisk Nano, is een eenvoudige, lichtgewicht wallet voor Mac, Windows en Linux, waarmee je transacties kunt verzenden en ontvangen zonder dat je hoeft te synchroniseren met de blockchain. Daarnaast heb je ook Lisk Core, een wallet met een uitgebreide technische omgeving voor ontwikkelaars voorzien van documentatie. Die synchroniseert wel met de blockchain en zit eigenlijk bovenop het Lisk Platform, waarbij je beschikking hebt over de complete API. Op die manier kun je onafhankelijk je eigen applicaties ontwikkelen of met anderen samenwerken aan een Lisk project. Lisk biedt daarnaast ook extra tools voor ontwikkelaars, zoals Lisk-js, een JavaScript library die draait op node.js.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet